Бащи – основатели на САЩ

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Комисията на петимата представя Декларацията за независимост пред Конгреса на 28 юни 1776. худ. Джон Тръмбул. Картината на Тръмбул се намира и на гърба на банкнотата от $2[1]
Сцена на подписването на Конституцията на САЩ, худ. Хауърд Чандлър Кристи

Бащите – основатели на Съединените американски щати, са политическите лидери и държавниците, които са основали държавата САЩ. Те участват в Американската революция чрез подписване на Декларацията за независимост на САЩ, участват в Американската война за независимост, създават Конституцията на САЩ или имат някакъв друг ключов принос. В голямата група, известна като „бащи основатели“, има две основни подгрупи: „подписалите декларацията за независимост“ и „създателите на конституцията“.

Някои историци определят „бащи-основатели“ като по-голяма група, включваща не само подписалите декларацията за независимост и създателите на конституцията, но също и всички онези, които участват в извоюването на Американската независимост и създаването на Съединените американски щати като политици, юристи, държавници, войници, дипломати или обикновени граждани. В книгата си от 1973 г. Seven Who Shaped Our Destiny: The Founding Fathers as Revolutionaries („Седмина, които оформиха съдбата ни: бащите-основатели като революционери“) американският историк Ричард Морис посочва следните седем души като ключовите бащи-основатели:

Издателят на вестник Уорън Хардинг, тогава републикански сенатор от Охайо, използва фразата „бащи-основатели“ в своето приветствие на Републиканската национална конвенция от 1916. Той я използва няколко пъти и впоследствие, най-известно в своето встъпително обръщение като президент на САЩ през 1921 г.

Списъкът от личности, свързани с основаването на страната е значително по-голям. Например ако като критерий се вземат подписите на личностите, положени между 1774 и 1789 г. под четирите основни документа на Континенталния конгрес: Континенталната Асоциация (Continental Association), Декларацията за независимост, Уставът на конфедерацията (Articles of Confederation) и Конституцията, общо 145 души са подписали поне един документ. Само шест души са подписали три от четирите и само Роджър Шерман (Roger Sherman) от Кънектикът е подписал и четирите.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. americanrevolution.org Key to Trumbull's picture
  2. Werther, Richard J.. Analyzing the Founders: A Closer Look at the Signers of Four Founding Documents. // Journal of the American Revolution. October 24, 2017. Посетен на May 2, 2019.