Беатриса Савойска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Беатриса Савойска
Béatrice de Savoie
графиня на Прованс
графиня на Прованс

Родена
около 1198 г.
Лез Ешел, Франция
Починала
1267 г. (69 г.)
Замък Манюет в Лез Ешел, Франция
Погребана Франция
Семейство
Род Савойска династия
Баща Томас I Савойски
Майка Беатриса (Маргарита) Женевска
Братя/сестри Томас II Савойски
Амадей IV
Филип I Савойски
Петер II Савойски
Съпруг Раймон Беренгер IV (декември 1220)
Деца Беатрис Прованска
Маргарита Прованска
Беатриса Савойска в Общомедия

Беатриса Савойска (на френски: Béatrix de Savoie, Béatrice, * ок. 1200, † 1266 в Les Échelles) от Дом Савоя е чрез женитба графиня на Прованс.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Тя е дъщеря на Томас I (1180 – 1233) – граф на Мориен и на Савоя и на съпругата му Беатриса (Маргарита) Женевска (1180 – 1257). [1]

Брак и деца[редактиране | редактиране на кода]

Беатриса се омъжва на 5 юли 1219 г. за Раймунд Беренгар V – граф на Прованс (* 1205, † 19 август 1245). Двамата имат четири дъщери, които стават кралици:

Завещанието на Раймунд Беренгар и последици[редактиране | редактиране на кода]

Раймунд Беренгер умира на 19 август 1245 г. Съгласно завещанието му го наследяват най-малката му дъщеря Беатрис заедно с мъжа ѝ граф Карл I Анжуйски – брат на френския крал Луи IX, женен за най-възрастната дъщеря на Раймунд Беренгер и на Беатриса – Маргарита Прованска. Съгласно завещанието на съпруга на Беатриса ѝ е определена вдовишка рента. Скоро тя се скарва със своя зет Шарл заради споровете за вдовишката рента: Беатриса поисква за себе си управлението на графство Форкалкьой и така да може да ползва собствеността на покойния ѝ съпруг в Прованс.

Когато Шарл за първи път пристига в Прованс през 1246 г., с него идва и тълпа от юристи и счетоводители, които пристъпват към изучаване неговите графски права и привилегии. Това предизвиква брожение на провансалската аристокрация, оглавявано от Барал дел Балцо/дьо Бо и Бонифаций дьо Кастелан, които поддържат Беатриса Савойска. През ноември 1256 г., с посредничество на крал Луи IX, Беатриса се помирява с Шарл.

На Беатриса Савойска е отпусната доживотна рента за област Прованс до края на живота и, в ​​съответствие с волята на съпруга и. Беатриса надживява третата си дъщеря Санча и за малко не надживява малката си дъщеря Беатрис, който почива месеци след смъртта на майка си (Беатриса – по-възрастната почива на януари, а Беатрис по-младата почива през септември).

Смърт[редактиране | редактиране на кода]

Беатриса Савойска умира на 4 януари 1267 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]