Бебек

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Бебек
— квартал —
Страна Турция
РегионМармара
Част отИстанбул
Население5826 души[1] (2007 г.)
Пощенски код34342
Бебек в Общомедия
Схематична карта на кварталите в район Бешикташ

Бебек е стар истанбулски квартал в адмистративен район Бешикташ в европейската част на града. Кварталът е разположен по брега на Босфора, а в съседство на юг и запад са богатите квартали Арнавуткьой и Етилер както и крепостните стени на Румели хисар.

Буквалният превод на думата бебек (на турски: Bebek) от турски език е бебе, което отпраща към привлекателното разположение на квартала по брега на Босфора със своята дълбочина, защитен залив и широк изглед в двете посоки на плавателния проток. Смята се, че това наименование е кратка форма на името Боазън Гьозбебеий (на турски: Boğaz'ın Gözbebeği), превеждано буквално, детето на Босфора или по-свободно, окото на Босфора.

Бебек е предпочитан жилищен район още от времето на Османската империя и продължава да бъде такъв.

В кавартала е разположен Босфорски университет (Боаазичи Юниверситеси; Boğaziçi Üniversitesi), държавен университет създаден през 1971 г., който днес е сред водещите турски институции във висшето образование. Университетът се помещава в сградите и имотите на някогашния престижен за времето си Робърт колеж — американска академична институция основана през 1863 г. от заможния нюйоркски търговец Кристофър Робърт и американския мисионер и педагог Сайръс Хемлин. По-късно изцяло мъжкият Робърт колеж е слят с побратимения Американски колеж за момичета и двете училища продължават да съществуват като едно цяло с едновременно обучения на възпитаници и от двата пола. Новото училище обаче бива преместено в съседния горист квартал Арнавуткьой където има прекрасен кампус. Където и днес училището продължава да съществува като водеща институция в средното образование в Турция.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi // Статистически институт на Турция. Посетен на 23 октомври 2023 г. (на турски)