Бегличка могила

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Бегличка могила
Bulgaria Vratsa Province relief location map.jpg
43.1331° с. ш. 23.4731° и. д.
Местоположение на картата на България Област Враца
Общи данни
Местоположение България
Област Враца
Част от Врачанска планина
Стара планина
Надм. височина 1481,4 m

Бегличка могила е висок 1481,4 метра и е първенец на Врачанска планина, дял от Стара планина.

Както и предполага името му, върхът е заоблен, леко издигащ се над близката околност и съвсем лесен за изкачване. Растителността е тревиста, само на места се забелязват отделни иглолистни храсти. Върхът се намира в най-големия от трите основни дяла на Врачанската планина – Бегличкия.

Лесният достъп до Бегличка могила, както и великолепните гледки, които се откриват отгоре, правят върха един отличен избор за разходка сред природата. Изкачването от хижа "Пършевица" не изисква особени усилия. Отгоре се вижда голяма част от Стара планина – от западния край при връх Ком до Централен Балкан и района на връх Ботев. Наоколо се простират останалите по-ниски части на Врачанската планина, Искърския пролом и съседните дялове на Стара планина, а в далечината се забелязват и най-високите върхове на Витоша.

Маршрути[редактиране | редактиране на кода]

  • Бегличка могила се намира на около 30-40 минути преход от хижа "Пършевица", това е най-близкият и удобен изходен пункт за изкачване на върха. До хижата се стига по автомобилен път от Враца, като разстоянието е около 25 км. Пеша от град Враца до хижа "Пършевица" ще ви отнеме между три и четири часа по пътя и по преки маркирани пътеки.
  • От Гара Лакатник (през село Миланово, преходът отнема около пет часа до района на хижа "Пършевица" и Бегличка могила).
  • От Очиндол 4 часа.
  • От Оплетня (около три часа и половина до Бегличка могила – хижата се намира на още половин час след него).
  • От Очиндол и Оплетня (които се намират в Искърския пролом) се следва маркировка за хижа "Пършевица". След като се излезе от гористия пояс, пътеката е обозначена с метални колове. На около двадесет минути след първия кол Бегличка могила вече се вижда – върхът се намира напред и леко вляво от следваната пътека. Малко преди него също вляво се намират горните части на скалните отвеси наречени Кобилини стени. Лентовата маркировка от село Оплетня е с жълт цвят, но на места е лоша и се губи.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]