Беднякът милионер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Беднякът милионер
Slumdog Millionaire
РежисьориДани Бойл
ПродуцентиКристиан Колсън
СценаристиСаймън Бофой[1]
Базиран на от Викас Сваруп
В ролитеДев Пател,
Фрида Пинто,
Анил Капур,
Ирфан Хан,
Аиш Махеш Хедекар,
Азхарудин Мохамед Исмаил,
Рубина Али
МузикаАллах Ракха Рахман
ОператорАнтъни Дод Мантъл
Премиера9 януари 2009 г.
(Телюрайдски филмов фестивал)
Времетраене120 минути
Езиканглийски език[2]
Хинди[2]
Бюджет$15 милиона[3]
Приходи$377,9 милиона[3]
Външни препратки
IMDb Allmovie
Беднякът милионер в Общомедия

„Беднякът милионер“ е британска филмова драма от 2008 г., режисиран от Дани Бойл, написана от Саймън Беафоу, и съ-режисирана в Индия от Ловълийн Тандан. Филмът е адаптация на романа на „Беднякът милионер“ (2005) от индийския писател и дипломат Викас Сваруп. Заснет в Индия, филмът разказва историята на Джамал Малик - млад мъж от един от бедните квартали на Мумбай, наречен Жиху, който участва в индийската версия на играта „Кой иска да бъде милионер?“ (на български: „Стани богат“) („Каун Банега Крорепати“ във версията на хинди). Достигайки до последния кръг на състезанието Джамал надминава очакванията на зрителите, като по този начин събужда сериозни подозрения за измама, а всъщност по странна прищявка на съдбата всеки един от въпросите връща в съзнанието му спомени за събития от живота му дотогава – в повечето случаи с трагичен характер.

След световната си премиера на Филмовия фестивал в Телюрайд, Колорадо и последващите прожекции на Международния филмов фестивал в Торонто и на Лондонския филмов фестивал, „Беднякът милионер“ стартира прожекции в киносалоните в Обединеното кралство на 9 януари 2009 г. и в САЩ на 23 януари 2009 г. Премиерата в Мумбай е на 22 януари 2009 г.

„Беднякът милионер“ получава множество положителни отзиви на критиката, с похвали за своя сюжет, саундтрак и режисура. В допълнение, той е номиниран за десет награди Оскар през 2009 г., и спечелва осем, повече от всеки друг филм през 2008 г., включително за най-добър филм, най-добър режисьор и най-добър адаптиран сценарий. Филмът също така печели седем награди БАФТА (включително най-добър филм), пет Награди на Критиката и четири Златни глобуса.

„Беднякът милионер“ в България[редактиране | редактиране на кода]

На 15 февруари 2015 г. bTV Cinema излъчи филма с български дублаж за телевизията. Дублажът е от студио Медиа Линк. Екипът се състои от:

Преводач Яна Янева
Режисьор на дублажа Мария Ангелова
Тонрежисьор Цветан Дацов
Озвучаващи артисти Десислава Знаменова
Йорданка Илова
Георги Георгиев-Гого
Момчил Степанов
Емил Емилов

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. tt1010048 // Internet Movie Database. Посетен на 3 януари 2020 г.
  2. а б 64756 // Посетен на 10 октомври 2020 г.
  3. а б Slumdog Millionaire (2008) // Box Office Mojo. Посетен на 3 август 2015.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Slumdog Millionaire в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​