Бежаново (област Ловеч)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница За другото българско село вижте Бежаново (Област Добрич).

Бежаново
Общи данни
Население 1 415 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 60.937 km²
Надм. височина 150 m
Пощ. код 5792
Тел. код 06984
МПС код ОВ
ЕКАТТЕ 3143
Администрация
Държава България
Област Ловеч
Община
   - кмет
Луковит
Иван Грънчаров
(ГЕРБ)
Кметство
   - кмет
Бежаново
Петър Гаджев
(ДПС)

Бежаново е село в Северна България. То се намира в община Луковит, област Ловеч.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Бежаново се намира в Северен Централен регион на България. На 130 км. от София и на 35 км. от Плевен и Ловеч.

Надморската му височина е 100 – 199 м.Издигнато е върху два срещуположни хълма, което прави терена склонен и това се отразява и в архитектурата. Често къщите са разположена терасовидно върху стръмния терен така, че към улицата е на един етаж, а към наклона – на два. Като правило двата етажа се свързват с външно бетонно стълбище.

Произход на името[редактиране | редактиране на кода]

Името на село Бежаново възникнало от следната легенда: Когато сме били под османска власт и минавал османския паша той изрекъл думите „Бежан Aва“.

Това значело чист вьздух или чиста природа.

Оттогава селището било наречено Бежаново. Друга легенда разкзва, че по турско време много хора се преселили и заживяли тук. От там се смята, че идва и името – бежанец – Бежаново.

История[редактиране | редактиране на кода]

През септември 2007 археолозите [[1]] край Бежаново поселище от Четвъртото хилядолетие преди Христа.Бяха намерени пет огнища, три пещи, ръчна мелница за зърно, както и керамични съдове, две медни шила, каменна брадва и оръдия на труда, изработени от кремък.

От запазените в околността останки от няколко антични селища ясно проличава, че мястото е имало важно стратегическо значение и през гръко-римския период. Особено колоритна е крепостта „Пресечена скала“ край река Каменица, която е охранявала минаващия успоредно на реката път.

При избухването на Балканската война 4 души от Бежаново са доброволци в Македоно-одринското опълчение.[1]

Религии[редактиране | редактиране на кода]

В селото има добре запазена православна църква „Възнесение Господне“, построена от Исая Мажовски.[2]

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

В село Бежаново има голяма църква, две училища и една детска градина. Край него преминават реките Вит, Каменица, и Катунецка река. Край селото се намира пещера „Парниците“. В нея има подземно езеро. Влиза се с лодки. В селото е и паметната плоча на загиналите през войните. Близо до селото се намира скривалището на партизаните, което се намира в местността Киризлика. Село Бежаново е село богато на пещери. Някои от тях са: пещера Коня, Очилатата пещера, Данчова дупка. Също като природни забележителности се смятат: местността Синигера, Вълчия дол, местността Боруня, местността Синия вир.

Паметник на летците

През 2013 година на Спасовден в село Бежаново са тържествено открити два мемориални паметника. Те са изградени от местен инициативен комитет, с подкрепата на кмета на Бежаново, със средства на признателни родолюбци и на наследници на именитите бежанчани. Паметникът е издигнат в черковния двор и е посветен на четирима летци от селото, участвали във войните – Димитър Дяков, полковник Васил Вълков, капитан Марин Петров и капитан Георги Бояджиев.

Вторият мемориален знак, открит по време на празника, бе паметна плоча, посветена на дългогодишния кмет на Бежаново Първан Първанов. Плочата е изработена от гранит и е поставена на сградата на местното читалище „Учител 1921 г.“. Първан Първанов е начело на Бежаново от 1958 г. до 1976 г., през което време селото се нарежда на трето място в страната по успехи в благоустрояването, построени са читалището, здравната служба, редица стопански обекти, създавана, поддържана и развивана е инфраструктурата и улиците на Бежаново. Като акт на признателност към делото му и съгласно решение на общинския съвет в Луковит централният площад в селото вече носи неговото име.[3]

Личности[редактиране | редактиране на кода]

 • Капитан Марин Грозев Петров-летец във ВВС на Царство България. Преди 09.09.1944 сваля американски бомбардировач, след това – немски над Сърбия. Убит от народния съд на 13.03.1945 г.
 • Станислав Даскалов (р. 1952), дипломат и политик
 • Кунчо Велев (р.1933) – учител и земеделец
 • Христо Генчев Христов  (Татара), партизанин
 • Дико Иванов (р. 1901 – ?), български химик
 • Васил Вълков (1897 – 1945), български офицер, полковник, жертва на комунистическия режим
 • Цоцо Цоцов (р. 1926), български партизанин, офицер, генерал-полковник.
 • Кунчо Кунев (р. 1934), български политик от БКП

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

 • Всяка година в началото на месец юни (първата събота и неделя) се провежда селският събор.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

 1. „Македоно-одринското опълчение 1912 – 1913 г. Личен състав“, Главно управление на архивите, 2006, стр.828.
 2. Василиев, Асен. Български възрожденски майстори: живописци, резбари, строители. София, Наука и изкуство, 1965. с. 243.
 3. Вестник Ловеч Прес-Два паметника откриха в Бежаново