Безансон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Безансон
Besançon
— град-център —
Знаме
      
Герб
Страна Франция
РегионБургундия-Франш Конте
Площ65,05 km²
Надм. височина281 m
Население117 836 души (2007)
Пощенски код25000
Официален сайтwww.besancon.fr
Безансон в Общомедия

Безансо̀н (на френски: Besançon) е град в Източна Франция, главен административен център на департамент Ду и регион Бургундия-Франш Конте. Разположен е около пръстеновиден завой на река Ду на надморска височина 281 m. Население 117 836 души от преброяването през 2007 г.

История[редактиране | редактиране на кода]

Укрепленията в Безансон

Безансон съществува още по времето на галите, когато се нарича Весонцион, и е превзет от римския военачалник Гай Юлий Цезар през 58 г. пр. Хр. През ІІ век става седалище на архиепископи, които по-късно придобиват значително влияние в Свещената Римска империя. През 1184 г. получава от император Фридрих I Барбароса статут на свободен имперски град.

През ХІV век Безансон попада под влиянието на херцозите на Бургундия. Заедно с техните владения, той е наследен от Хабсбургите, а по-късно - от техния испански клон. При тяхното управление градът процъфтява и измества Дол като център на Франш Конте. През 1526 г. получава правото да сече монети от името на император Карл V, което продължава да прави до 1673 г.

През втората половина на ХVІІ век Безансон се намира в центъра на споровете между Франция и Испания. Първоначално испанците, а след това французите под ръководството на маршал Себастиан Вобан, използват благоприятното разположение на града и изграждат сложни укрепления, запазени и до 21. век. През 1674 г. Безансон е превзет от френските войски, а с договора от Неймеген (1679 г.) е присъединен към Франция.

Наука и образование[редактиране | редактиране на кода]

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Побратимени градове[редактиране | редактиране на кода]

Река Ду в Безансон

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Besançon в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​