Безименния връх

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Безименния връх
Безименния връх откъм Мусала
Безименния връх откъм Мусала
42.1871° с. ш. 23.6029° и. д.
Местоположение на картата на България Рила
Общи данни
МестоположениеСофийска област, България
Част отРила
Надм. височина2792 m

Безименния връх (2792 m н.в.) е връх в Мусаленския дял на Източна Рила. Той е четвърти по височина връх в Рила след Мусала (2925 m), Малка Мусала (2902 m) и Иречек (2852 m).

Това е първият връх на мощния хребет, който тръгва от вр. Мусала в посока северозапад и който огражда от запад Мусаленския циркус. В горната си част този хребет е скалист, с нестабилни каменни отломки; в долната си част е тревист и е известен като Маркуджика. По билото на хребета няма маркирана туристическа пътека и преминаването на скалистата му част не е подходящо за неопитни туристи.[1][2]

Безименният връх е отделен от своите съседи Мусала и Алеко с каменисти седла. Самият той е купенообразен, покрит с едри камъни и раздробен нестабилен скален материал. Спуска стръмни склонове на изток към второто стъпало на Мусаленския циркус; в подножието му е второто от Мусаленските езера – Безименното езеро.[2][3] Гранитната северна стена на върха е катерачен обект.[4] Западният му склон е много стръмен и достига чак до дълбоката долина на река Бели Искър. Изкачването и подсичането на Безименния връх трябва да стават с повишено внимание поради нестабилността на терена и пропастите.

За кратко време Безименният връх е бил наричан връх Дружба, в чест на осъществен съвместен траверс на скалния венец от български и чужди алпинисти[1], но това име още тогава не е просъществувало.

Безименния връх с Безименното езеро, връх Алеко с Алековото езеро и Маркуджика

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Радучев, Живко. Рила. Географски речник. С., Наука и изкуство, 1984.
  2. а б Грънчаров, Румен. Върховете на Рила. Пътеводител към високата планина. С., 2000.
  3. Национален парк „Рила“. Туристически маршрути през Централен Рилски резерват // Архивиран от оригинала на 2020-06-08.
  4. Безименен връх – Северна стена