Безредици в Англия 2011

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Carpetright store after Tottenham riots.jpg
Погасяване на пожар предизвикан от безредиците

Безредиците в Англия 2011 са масови вълнения, започнали на 6 август 2011 г. в квартал Тотнъм, Северен Лондон, разпространили се на 8 август в други райони на столицата и прехвърлили се на 9 август и в други градове на Англия: Бирмингам, Ливърпул, Манчестър, Глостър, Нотингам и Бристол[1].

В резултат от безредиците пострадват няколко десетки човека (в това число и над 35 полицаи), запалени са много автомобили, разграбени са много магазини и ресторананти[2]. Един човек умира в болница от огнестрелни рани[3]. В нощта на 10 август загиват трима човека в Бирмингам, сгазени от автомобил[4]

На 9 август във връзка със сложната ситуация в страната прекъсва отпуска си министър-председателя на Великобритания Дейвид Камерън, вицепремиерът Ник Клег, министърът на вътрешните работи Тереза Мей и кметът на Лондон Борис Джонсън[5].

По данни на полицията на 9 август са арестувани над 450 човека, на 69 от тях са предявени обвинения[6].

На 9 август е дадена първата жертва на човешки живот, предизвикана от уличните вълнения. Съгласно официално заявление на Скотланд Ярд, в болницата умира мъж, прострелян в колата си в района Кройдън в Южен Лондон[6].

На 10 август градовете Глостър и Солфорд са обхванати от уличните безредици[7].

На сутринта на 11 август са задържани 888 участници в безредиците[8].

Акция Riot Clean Up[редактиране | редактиране на кода]

Няколко десетки жители на градовете, които пострадаха от уличните грабежи и безредици на 9 август, започват акция „Riot Clean Up“, насочена към изчистване на улиците от резултатите на вандалствата. За координиране на действията си използват Twitter. За тази цел е създаден и специалния сайт riotcleanup.co.uk/. В акцията приемат участие няколко знаменитости в това число актьора Саймън Пег.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Препратки[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]