Бекир Халими

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Бекир Халими
Bekir Halimi
албански революционер
Роден
15 декември 1971 г. (47 г.)

Бекир Халими (на албански: Bekir Halimi, на македонска литературна норма: Беќир Халими) е ислямски теолог, радикален имам и албански революционер, деец на Армията за национално освобождение (АНО).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Бекир Халими е роден на 15 декември 1971 година в Скопие, тогава в Югославия. Присъединява се към АНО и по време на военния конфликт в Република Македония през 2001 година е заместник-командир на Муджахидинското подразделение, командвана от Ферит Селими и действаща в района на Куманово[1].

След края на войната се легализира, създава мюсюлманската организация „Бами Ресия“ и издателската къща „Нун“ в Скопие. През 2008 година поради съмнение за връзки с клетка на Ал-Каида в Кувейт МВР на Република Македония започва акция срещу Бекир Халими: обискиран е домът му, иззети са компютри и мултимедийни материали. През 2012 година става ясно, че Бекир Халими, Рамадан Рамадани и Екрем Авдиу поддържат връзки с българския клон на салафитската ислямска организация „Ал-Уакф ал-ислями“, действаща нелегално в Родопите[2].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Кратка биография на Халими, взето от crisis.vmacedonia.com на 25 септември 2012 г.
  2. Първанов, Калин. „Детската възраст на радикалния ислям“, в: сп. Тема, бр. 37, 24 – 30 септември 2012 г., стр. 15.
     Портал „Македония“         Портал „Македония