Белатрикс Лестранж

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Белатрикс Блек Лестрейндж
героиня на Джоан Роулинг
от Хари Потър
Характеристики
Полженски
Косакъдрава и черна
Очитъмни
Произходчистокръвна
ДомСлидерин
УчилищеХогуортс
Умениядобра е в проклятието Круциатус
Принадлежностсмъртожадни
Първа появаХари Потър и Огненият бокал
Филмови адаптации
Актьор/АктрисаХелена Бонам Картър
Белатрикс Блек Лестрейндж в Общомедия

Белатрикс Лестрейндж[1] или Белатрикс Блек (на английски: Bellatrix Lestrange) е героиня от поредицата романи за „Хари Потър“ на британската писателка Джоан Роулинг

Биография[редактиране | редактиране на кода]

За пръв път тя се появява в „Хари Потър и Огненият бокал“ в глава тридесета – „Мислоемът“, по време на процеса след който е изпратена в затвора „Азкабан“.

Описана е като: „...жена с гъста лъскава тъмна коса и дълги мигли...“.

Тя е сестра на Нарциса Малфой и Андромеда Тонкс и е братовчедка на Сириус Блек и леля на Нимфадора Тонкс и Драко Малфой. Учи в дома Слидерин по едно и също време с Луциус Малфой, Сивириъс Снейп, братовчед си Сириус Блек, братята Рабастан и Родолфус Лестранж.

Омъжва се за един от приятелите си в училище – Родолфус Лестранж.

Някогашната ѝ красота се стопява в „Азкабан“, смятана за един от най-яростните и верни поддръжници на лорд Волдемор и по обвинение в използване на забраненото проклятие „Круциатус“ срещу съпрузите Лонгботъм.

След бягството си, в книгата – „Хари Потър и Орденът на феникса“, Белатрикс се присъединява към фанатичния си господар лорд Волдемор и малко след това убива братовчед си Сириус Блек с „Авада Кедавра“ и той пада през завесата на Арката в Стаята на смъртта. Убива също домашното духче Доби и Нимфадора Тонкс и Ремус Лупин.

Убита е от Моли Уизли в седмата част от поредицата, по време на битката за Хогуортс.

В книгата „Хари Потър и Прокълнатото дете“ се споменява че Белатрикс има дъщеря от Волдемор, която е родена в имението „Малфой“ преди Битката за „Хогуортс“. Нейното име е Делфина (Делфи)

Филми[редактиране | редактиране на кода]

В поредицата от филми за Хари Потър ролята на Белатрикс е била поверена на актрисата Хелън Маккрори, но заради бременността на Макрори е изиграна от Хелена Бонам Картър, а Макрори – сестрата на Белатрикс – Нарциса Малфой.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Правописът е съгласно книгата „Хари Потър и Орденът на феникса“, изд. Егмонт България, 2003, ISBN 954-446-761-0