Белгийска овчарка Лакеноа

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Белгийска овчарка Лакеноа
Характеристики
Ръст56 – 66 см
Тегло30 кг
Произход
Страна Белгия
Класификация по МФК
Група1
Секция1
Стандарт15
Белгийска овчарка Лакеноа в Общомедия

Белгийска овчарка Лакеноа (или Лакенуа) е порода кучета, понякога считана за разновидност на Белгийската овчарка, заедно с Грьонендал, Малиноа и Тервьорен. Международната федерация по кинология признава породата за един от приемливите варианти на Белгийската овчарка.

Външен вид[редактиране | редактиране на кода]

Както всички Белгийски овчарки, Лакеноа е средноголямо, трудолюбиво овчарско куче с квадратна пропорция и заострени триъгълни уши. Лакеноа се разпознава по своята вълниста бяло-кафява козина, която изглежда като туидова материя. Стандартите на повечето киноложки организации позволяват и черни оттенъци, основно по муцуната (маска) и опашката.

История[редактиране | редактиране на кода]

Лакеноа се появява като овчарско куче в кралския дворец Лакен,[1] днес в границите на столицата на Белгия – Брюксел. Счита се едновременно за най-старата и най-рядката разновидност на Белгийската овчарка. До началото на XX век вече са получени четири разновидности на Белгийската овчарка, но реално има само три гена, определящи различия в козината, които ги различават.

Дейности[редактиране | редактиране на кода]

Лакеноа се представя добре на аджилити, обща дресировка, кучешки изложения, флайбол, следване на диря и овчарско състезание. Овчарските инстинкти могат да се проверят на несъстезателни проверки. Инстинктите могат да се тренират достатъчно добре и за овчарско състезание.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Belgian Shepherd Dog // Архивиран от оригинала на 2008-10-08. Посетен на 23 октомври 2008.
  2. Hartnagle-Taylor and Taylor, Jeanne Joy, and Ty. Stockdog Savvy. Alpine Publications, [2010]. ISBN # 978-157779-106-5.
  • Hartnagle-Taylor, Jeanne Joy, and Taylor, Ty (2010). Stockdog Savvy. Alpine Publications. ISBN # 978-157779-106-5.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]