Белгород

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за града в Русия. За града в Южна Бесарабия вижте Белгород Днестровски.

Белгород
Белгород
— Град —
Знаме
    
Герб
Вид на центральную и северную часть города.jpg
Страна Флаг на Русия Русия
Федерален субект Белгородска област
Район Белгород
Площ 153,1 km²
Надм. височина 130 m
Население (2012) Повишение 366 100 души
Основаване 1596
Град от 1596
Пощенски код 308000 308000-309000
Телефонен код +747
МПС код 31
Часова зона UTC+4:00
Белгород в Общомедия
Събор „Св. Троица“, 1912

Белгород (на руски: Белгород) е град в Русия, административен център на Белгородска област. Населението на града през 2012 година е 366 100 души.

География[редактиране | редактиране на кода]

Градът е разположен на 696 километра от столицата Москва, в южните покрайнини на Средноруската възвишеност на склона на Бяла планина на десния бряг на река Северский Донец.

История[редактиране | редактиране на кода]

Изследване на Белгородското градище на роменците провел през 1951-1956 г. археологът А. В. Никитин. Той установил, че градището се е разполагало, както и другите селища, на труднодостъпно място с добър кръгозор на висока планина. При това трябвало да укрепят само полевата страна, която е заемала не повече от 1/3 от периметъра му.

Градището е било опустошено през 915 г. Археологическите находки, роменската керамика позволяват да говорим за това, че "Белогородие" – роменското кале в чертите на съвременния Белгород, вече е съществувало в края на IX век и било разрушено през 915 г. при нападение на печенегите. През 2015 г. белгородци ще празнуват 1100 г. на древно-славянското кале.

По данни от "Разредна книга" град Белгород е основан през 1596 г. с указ на цар Фьодор Иванович като южен аванпост на Руската държава в близост до Муравския път - най-краткия път от Крим до Москва. За защита от честите набези на кримски татари градът е бил опасан със землен вал и станал най-укрепената крепост на Белгородска засечна черта (линия на отбранителни укрепления на южната граница на Руската държава).

Белгород е транспортен възел, където се пресичат пътищата, водещи от юг на север и от запад на изток на страната. Тук се намират голяма железопътна гара и международно летище.

Денят на града се празнува на 5 август (на този ден през 1943 г. град Белгород е бил освободен от германските нашественици). За проявена мъжественост и твърдост във Великата Отечествена война и за постигнати успехи в стопанския и културен живот областният център през 1980 г. е награден с орден „Отечествена война“ I степен. През 2007 г. с указ на президента на Русия на Белгород е присвоено званието "Град на воинската слава".

Побратимени градове[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]