Белгородска област

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Белгородска област
Знаме на Белгородска област

(информация)
Герб на Белгородска област
(информация)
Белгородска област на картата на Русия
Административен център Белгород
Губернатор Евгений Савченко
Федерален окръг Централен федерален окръг
Площ
27 100 км2
Население
1 511 603 души (2005)
Гъстота
55,8/kм2
Часова зона UTC +3
Автомобилен код 31

Белгородска област е субект на Руската федерация с административен център град Белгород с население 348 200 души.

Намира се само на 695 км южно от Москва. Разположена е на югозападните склонове на Средноруското плато. Граничи с Курска и Воронежка област и Украйна.

Областта се състои от 18 района. Част е от Централния федерален окръг и Централночерноземния икономически район.

История[редактиране | редактиране на кода]

Белгородската област е един от най-младите региони на Руската Федерация. В сегашните си граници административно-териториални граници е образувана на 6 януари 1954 година. Заедно с това Белгородския край е древен, имащ богато историческо минало. За това свидетелства факта, че областния център, град Белгород, преди няколко години отбеляза своето хилядолетие. От XVII век основната част от областта е в границите на Слободска Украйна.

Географски и икономически данни[редактиране | редактиране на кода]

Белгородска област заема територия от 27 100 км2, което е 0,16% от територията на Руската Федерация (71-во място). Населението ѝ наброява 1 512 400 души (1,04 от Руската Федерация, 30-то място) с гъстота 55,8/kм2 и урбанизация 65,21%.

Областта е разположена в умерения климатичен пояс и има умерено-континентален климат. Средната температура за януари е -5,4оС, а за юли +20,9оС.

Сред полезните изкопаеми с промишлено значение са находищата на железни руди, боксити и строителни материали. Добре развито е машиностроенето, черната металургия, химическата, леката и хранително-вкусовата промишленост. В селското стопанство областта е специализирана в животновъдството (за месо и мляко), птицевъзство, пчеларство, растениевъдство.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]