Белетристика

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Белетристиката (на френски: belles lettres — изящна словесност) е общо название на художествени епични произведения, художествена проза Терминът възниква през XIX век. Тогава основното му предназначение е да разграничи свободните авторски съчинения от документалния жанр — публицистиката. С развитието на литературата съдържанието на термина се изменя. Днес белетристиката се интерпретира като лек стил — развлекателна художествена литература, която не засяга тясноспециализирани научни проблеми.

Когато се използва по отношение на трудове, които задълбочено изследват проблеми от областта на историята, философията, лингвистиката и други науки, определението белетристика има подчертано негативно звучене. В такъв контекст терминът внушава, че произведението не почива на ясно установени от науката факти, а по-скоро на фантазията на автора.

Белетризация[редактиране | редактиране на кода]

Белетризацията е описание на задълбочени научни проблеми на популярен — прост, ясен и приятен за широката публика, стил. За да усилят емоционалното възприятие на белетризираното произведение, авторите нерядко излизат от рамките на „чистата“ наука и си позволяват да правят допускания, които не могат да бъдат проверени чрез научен метод и не произтичат пряко от наличните факти по описвания проблем.

Световноизвестни автори, които белетризират проблеми от различни научни области са: