Бели брод

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Бели брод
Общи данни
Население163 души[1] (15 септември 2022 г.)
10,5 души/km²
Землище15.472 km²
Надм. височина97 m
Пощ. код3447
Тел. код09516
МПС кодМ
ЕКАТТЕ3397
Администрация
ДържаваБългария
ОбластМонтана
Община
   кмет
Бойчиновци
Светлин Сретениев
(Българска нова демокрация)

Бѐли брод е село в Северозападна България. То се намира в община Бойчиновци, област Монтана. Намира се на брега на река Огоста на север от Стара планина. Има население от около 270 жители, на възраст между 60-80 г.

Основен отрасъл на стопанството е отглеждането на грозде и зърнени култури: жито, пшеница, царевица.

История[редактиране | редактиране на кода]

Името на селището през 1873 г. е записано като Бели град и данни за него са отпечатани на български език в списание „Летоструй или къщний календар за проста година 1873“ издадено във Виена. [2] В дадената таблица на статистическото описание на Оряховското окръжие от Врачанската епархия в народночерковно отношение населеното място е включено, и за с. Бели брод през 1873 г. е изписана с кирилица следната информация:

Селище — Бели град
Народност — българи
Къщи – 44
Венчила – 70
Черкви — нема
Име на свещеника — Атанас Николов

Атанас Николов е свещеник в с. Долна Гнойница (сега Михайлово). С неговото активно участие там са положени основите на църквата през 1872 г., която е завършена и осветена от него през 1873 г. Според тази информация, поради липса на свещеник в съседното село, той е водил християнските обреди при необходимост и в с. Бели брод.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.grao.bg.
  2. Списание Летоструй или къщний календар за проста година 1873, V годишнина, издава книжарницата на Хр. Г. Данов и сие в Пловдив, Русчук и Велес, печатено в Виена у книгопечати Л. Соммер и сие, с. 58-59. Съхранява се в Народна библиотека „Св. св. Кирил и Методий“

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]