Беловежка гора

Беловежка гора
Обект на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО
Беловежката гора
Беловежката гора
В регистъраBiałowieża Forest, Belarus, Poland
РегионЕвропа
Местоположение Беларус
 Полша
ТипПриродно
КритерииVII
Вписване1979  (3-та сесия)
Координати52°43′00″ с. ш. 23°50′41″ и. д. / 52.716667° с. ш. 23.844722° и. д.
52.7316° с. ш. 23.8678° и. д.
Местоположение в Полша
Беловежка гора в Общомедия

Беловежката гора (на беларуски: Белавежская пушча; на полски: Puszcza Białowieska) в буквален превод Беловежки пущинак, известна още като Беловежка пуща e сред най-старите защитени резервати в Европа.

Намира се на границата на Полша с Беларус (Брест) на площ от 145 000 хектарa. Гората е включена в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО в Европа и е естествено местообитание за европейския бизон – зубъра. Представлява последната низинна девствена гора в Европа, на чиято територия се срещат 700-годишни дъбове, 300-годишни борове, различни видове елени, глигани и др.

Беловежки зубър

История[редактиране | редактиране на кода]

За първи път гората се споменава в Ипатиевския летопис през 983 г.

Като защитена територия Беловежката гора е известна още от 1409 г., когато полският крал Владислав II Ягело, в чиито владения тогава се намира гората, издава указ, съгласно който се забранява ловът на зубри в гората.

От 1413 г. гората е част от територията на Великото Литовско княжество, а от 1795 г. е в състава на Русия.

През 1919 г. Беловежката гора преминава във владение на Полша, като в 1921 г. е образувано лесничейство „Резерват“ с площ 4693 ха, с безусловна охрана и защита на територия от 1061 ха.

През 1939 г. Беловежката гора преминава към Белоруската ССР и на нейна територия е създаден Беларуски държавен резерват „Беловежка гора“.

По време на нацистката окупация на Полша, Херман Гьоринг и германският зоолог Луц Хек планират използването на Беловежката гора за опити за развъждане на изчезнали и модифицирани видове, които да съчетаят нацистките идеи за „чистотата на расата“ и „жизнено пространство“ със зоологията, също както и използването на гората като място за лов за Гьоринг[1] и пресъздаване на сцени от „героичното минало“.[2] Германците бързо прочистват гората – около 20 хиляди души са изселени,[3] селата са опожарени, хиляди евреи са избити.[4] Луц Хек успешно заселва в гората създанени и модифицирани от него породи (подобни на тарпан, порода на Хек) и има намерение за създаването на други. Много от животните са убити по време на войната. Отделни единици все още съществуват на територията на резервата.[5]

От 1957 г. беларуската част на гората има статут на Държавно резерватно ловно стопанство, а от 1991 г. е Национален парк „Беловежка гора“ (Нацыянальны парк Белавежская пушча). На територията на Полша е създаден Беловежки национален парк.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Seeing a Forest for the Trees // latimes.com. Посетен на 29 януари 2022.
  2. When the Nazis Tried to Bring Animals Back From Extinction. Smithsonian Magazine.
  3. metro.co.uk
  4. How Canada unwittingly helped to build a Nazi Jurassic Park | National Post // nationalpost.com. Посетен на 29 януари 2022.
  5. Galloping Ghosts | Science | Smithsonian Magazine // smithsonianmag.com. Посетен на 29 януари 2022.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]