Белослав

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Белослав
ЖП Гара Белослав
ЖП Гара Белослав
Общи данни
Население 8 071 (ГРАО, 2015-03-15)*
Понижение 7782 (НСИ)
Землище 38,37 km²
Надм. височина 74±1 m
Пощ. код 9178
Тел. код 05112
МПС код В
ЕКАТТЕ 3719
Администрация
Държава България
Област Варна
Община
   - кмет
Белослав
Деян Иванов
(ГЕРБ)
Белослав в Общомедия

Белосла̀в е град в Североизточна България. Той се намира в област Варна и е в близост до градовете Варна, Девня и Провадия. Градът е административен център на община Белослав.

География[редактиране | редактиране на кода]

Град Белослав се намира на 19 km западно от Варна. Разположен е на двата бряга на дълбокоплавателния канал Варна – Девня. Белослав е разположен долинно между няколко хълма. На юг се намира Авренското плато, на запад е хълмът над старите гробища, на изток е хълмът (чуката) „Кръста“. Височината „Добрева чука“ е западната преграда на квартал „Акациите“, който е разположен на северния бряг на дълбокоплавателния канал. Градът е застроен при надморска височина 3 – 70 m и заема площ от 1984 дка. Почти толкова – 1914 дка заема промишлената зона – предимно бившите стъкларски завод и сгради на „Транстрой“.

Цялата територия на община Белослав се намира на двата бряга на Белославското и Варненското езеро, като граничи със землищата на общините Варна, Аврен, Девня. Географският релеф е хълмисто-равнинен. Надморската височина на общинската територия е 0-300 m. В града има редовен ферибот за превозване на пътниците от единия край на града до другия, поради липсата на мост.

Съставните селища към община Белослав са: село Езерово, село Страшимирово и село Разделна.

История[редактиране | редактиране на кода]

До 1882 година името на селото е Гебедже, а до 1940 – Белово.[1]

Димитра Войнова основава през 1945 г. първото женско дружество в Белослав. Дружеството развива огромна за времето си дейност. Пример е изграждането на родилен дом, който по-късно става болница за обучение на акушерки.

До идването на власт на комунистическия режим Белославското (Гебедженско) езеро е било изключително сладководно заради изворите, които са на територията му. Езерото е било плитко и чисто, имало е много видове сладководна риба и раци, като Белослав е известен със своите „гебеджански раци“.

През комунизма с цел да развие плановата икономика чрез изграждане на промишлени гиганти (Соди Девня и други предприятия в промишлената зона на град Девня), се взима решение за разрушаване на природните образувания и изграждане на дълбоководен плавателен канал. Без оглед за щетите, които ще нанесат, властите свързват сладководното Белославско езеро със Варненското езеро, а от там и с Черно море, вследствие на което всички сладководни организми измират (екологична и био-катастрофа). Влизащите понякога делфини пък умират, тъй като водите не са достатъчно солени, оцеляват единствено медузи.

Скоро е направен ремонт на православния храм, построен през 1936 г. (преди това е имало стара черква на почти същото място). В града има читалище и 4 училища – в северната част – ПГ „Св. Димитър Солунски“ и ОУ „Св. Патриарх Евтимий“, а от южната страна – НУ „Отец Пайсии“ и СОУ „Св. св. Кирил и Методии“, които са претърпели основен ремонт.

През 1981 г. с. Белослав е признато за град.[2]

Население[редактиране | редактиране на кода]

Численост на населението според преброяванията през годините:[3][4]

Година на
преброяване
Численост Графично представяне
1934 2832
1946 3232
1956 5653
1965 7926
1975 8059
1985 8348
1992 7970
2001 8058
2011 7813

Етнически състав[редактиране | редактиране на кода]

Преброяване на населението през 2011 г.[редактиране | редактиране на кода]

Численост и дял на етническите групи според преброяването на населението през 2011 г.:[5]

Численост Дял (в %)
Общо 7813 100.00
Българи 6534 83.62
Турци 111 1.42
Цигани 55 0.70
Други 249 3.18
Не се самоопределят 138 1.76
Не отговорили 726 9.29

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

По брутен вътрешен продукт на човек през 2001 г. община Белослав се нарежда на 16 място от общо 262 общини в България. Общинската икономика е с промишлено-аграрна структура, като местната индустрия е доминирана от тежката промишленост, и тя има структуроопределящо значение за икономиката на община Белослав. Енергетиката е представена от ТЕЦ „Варна“, а развитието на добивната промишленост е свързано предимно с възможностите за добив на строителни материали в района на град Белослав и с. Разделна. Освен това за общината са характерни производството на зърнени и технически култури и лозарството. Край село Езерово има големи лозови масиви.

Близостта до голям административен и стопански център – град Варна, и особено отличната транспортна достъпност определят възможностите за индустриализацията на общинската икономика, чрез подкрепа за развитие на технологичен бизнес.

Икономическите дейности в община Белослав са насочени в различни сфери. Като по-крупни икономически дейности и съответно важни стопански субекти могат да се определят:

 • Производство на електроенергия – „ТЕЦ Варна“ АД
 • Кораборемонт – „МТГ-Варна“ АД
 • Воден транспорт – Ферибот (пътнически и за МПС)
 • „Фериботен комплекс“ АД, „Белфери“ ЕООД
 • Строителство – „Транстрой-Варна“ АД
 • Производство на стъкларски изделия – „ИНХОМ“ ООД
 • Търговия с метални отпадъци – „ТРАНСИНС ИНДЪСТРИ“ АД
 • Производство на оборудване за енергетиката – „ЕНЕРГОРЕМОНТ Варна“ АД, Военноморска ремонтна база – община Белослав.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

 • Митко Стоянов – вице-републикански шампион в спорта MMA (Смесени Бойни Изкуства) за юни 2010 г. – кат. 60 kg. През октомври 2010 г. става шампион на България кат. 65 kg, а през август 2011 г. печели титлата Балкански шампион в кат. 70 kg.
 • Иво Аръков – актьор, обявен за „изгряваща звезда“ на българското кино и театър. Участвал във филма „Кецове“ и играе една от главните роли в сериала „Фамилията“. Аръков играе и в няколко театрални постановки. Завършва НАТФИЗ едва през 2011 г.
 • Росен Гацин – председател на Народно читалище „Съзнание“
 • Джулия – поп фолк певица

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Музеи[редактиране | редактиране на кода]

Музейната експозиция „Сенки от миналото“, която се намира в Народно читалище „Съзнание“, е отворена за посещение.

В бившия цех 4 на завода за производство на стъкло е направен Музей на стъклото. По време на посещенията се прави демонстрация от майстор за производство на стъклени изделия-мостри.

Театри[редактиране | редактиране на кода]

Читалището в Белослав е и сцена на театър. Там почти всяка година се прави художествена самодейност.

Фериботи[редактиране | редактиране на кода]

Общината разполага с едноименен ферибот, пресичащ канала между Варненското и Белославското езера. Минава през 10-на минути и побира поне 20 коли.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. Мичев, Николай, Петър Коледаров. „Речник на селищата и селищните имена в България 1878-1987“, София, 1989.
 2. Дигитална Библиотека на Национален Статистически Институт – Каталог
 3. ((bg))  „Справка за населението на град Белослав, община Белослав, област Варна, НСИ“. // webcitation.org. Посетен на 16 декември 2016.
 4. ((en))  „The population of all towns and villages in Varna Province with 50 inhabitants or more according to census results and latest official estimates“. // citypopulation.de. Посетен на 16 декември 2016.
 5. ((en))  „Ethnic composition, all places: 2011 census“. // pop-stat.mashke.org. Посетен на 16 декември 2016.
     Портал „География“         Портал „География          Портал „България“         Портал „България