Белочерковски манастир

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Белочерковски манастир
„Св. св. Петър и Павел“
Страна Flag of Bulgaria.svg България
Населено място Косово
Вероизповедание Православие
Епархия ПловдивскаБПЦ
Време на изграждане 1856 г.
Съвременен статут Действащ манастир

Белочерковският манастир „Св. св. Петър и Павел“ е православен действащ манастир, част от Пловдивската епархия на Българската православна църква.

Местоположение[редактиране | редактиране на кода]

Намира се в Западните Родопи, разположен в курортната местност Бяла черква на около 25 km югозападно от Пловдив и е най-високоразположеният манастир в страната – 1600 м надморска височина..

История[редактиране | редактиране на кода]

При възстановяването му през 1883 г. за патрони на манастира са избрани Св. св. Петър и Павел. Останките от олтарната апсида на старата църква, запазени до днес, показват неговата старинност.

Днешната манастирска църква е голяма еднокорабна базилика без купол, строена през 1815 г. върху основите на старата църква. Изградена от бял ломен камък, тя отдалече блести, поради което местността наоколо е получила наименованието „Бяла черква“. В нея няма стенописи, но са запазени някои стари икони от талантливи неизвестни художници, подарени на манастира през 1812 г. и по-късно. Жилищните сгради, които заемат северната и западната страна на обширния манастирски двор, се обновяват.

Архитектурата на манастира са различава от тази на другите родопски манастири. При пожар през 2002 г. жилищните и помощни сгради изгарят напълно и от манастира остава само църквата.

Храмов празник[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Православие“         Портал „Православие          Портал „България“         Портал „България