Белско войводство

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Белско войводство
Województwo bełskie
      
Герб
Войводството на картата на Жечпосполита (1619)Войводството на картата на Жечпосполита (1619)
Страна Полско кралство, Жечпосполита
Провинция Малополска
Седалище на войводата Белз
Повяти 4
Войвода виж: белски войводи
Езици полски
Белско войводство в Общомедия

Белското войводство (на полски: Województwo bełskie, на латински: Palatinatus Belzensis) е административно-териториална единица в състава на Полското кралство и Жечпосполита. Административен център е град Белз.

Войводството е създадено през 1462 година от крал Кажимеж IV Ягелончик, като резултат на преобразуване на Белското княжество. В Сейма е представено от четирима сенатори (войводата и трима кастелани). Към 1767 година административно е разделено на четири повята – Белски, Грабовецки, Хороделски и Любачевски, както и Буската земя.

В резултат на първата подялба на Жечпосполита почти цялата територия на войводството е анексирана от Хабсбургската държава. В Жечпосполита остават градовете Коритница и Дубенка с околните села. През 1793 година тази територия е присъединена към новосформираните Хелмско и Влоджимежко войводство.[1] При третото разделяне на Жечпосполита (1795) Коритница и Дубенка са анексирани съответно от Руската империя и Хабсбургската държава.[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Gloger, Zygmunt. Geografia historyczna ziem dawnej Polski. Kraków, Spółka Wydawnicza Polska, 1900. str. 225 – 227. (на полски)
  2. Atlas historii Polski. Warszawa, Demart, 2016. ISBN 978-83-7912-038-3. str. 52. (на полски)


     Портал „Полша“         Портал „Полша          Портал „География“         Портал „География