Белско войводство

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Белско войводство
Województwo bełskie
      
Герб
Войводството на картата на Жечпосполита (1619)Войводството на картата на Жечпосполита (1619)
СтранаПолско кралство, Жечпосполита
ПровинцияМалополска
Седалище на войводатаБелз
Повяти4
Войводавиж: белски войводи
Езициполски
Белско войводство в Общомедия

Белското войводство (на полски: Województwo bełskie, на латински: Palatinatus Belzensis) е административно-териториална единица в състава на Полското кралство и Жечпосполита. Административен център е град Белз.

Войводството е създадено през 1462 година от крал Кажимеж IV Ягелончик, като резултат на преобразуване на Белското княжество. В Сейма е представено от четирима сенатори (войводата и трима кастелани). Към 1767 година административно е разделено на четири повята – Белски, Грабовецки, Хороделски и Любачевски, както и Буската земя.

В резултат на първата подялба на Жечпосполита почти цялата територия на войводството е анексирана от Хабсбургската държава. В Жечпосполита остават градовете Коритница и Дубенка с околните села. През 1793 година тази територия е присъединена към новосформираните Хелмско и Влоджимежко войводство.[1] При третото разделяне на Жечпосполита (1795) Коритница и Дубенка са анексирани съответно от Руската империя и Хабсбургската държава.[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Gloger, Zygmunt. Geografia historyczna ziem dawnej Polski. Kraków, Spółka Wydawnicza Polska, 1900. str. 225 – 227. (на полски)
  2. Atlas historii Polski. Warszawa, Demart, 2016. ISBN 978-83-7912-038-3. str. 52. (на полски)