Варанаси

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Бенарес)
Варанаси
Varanasi
— Град —
Страна Индия
ЩатУтар Прадеш
Площ1550 km²
Надм. височина81 m
Население3 147 972 души (2001)
2031 души/km²
Пощенски код221 0хх
Телефонен код+0542
МПС кодUP-65
Официален сайтvaranasi.nic.in
Варанаси в Общомедия
Разположен на бреговете на р. Ганг, Варанаси привлича хиляди поклонници всяка година
Изгрев над Ганг във Варанаси

Варанаси (на деванагари: वाराणसी), известен също като Бенарес или Банарас, а в древността Каши, е град разположен на левия бряг на р. Ганг в щата Утар Прадеш, считан за свещен от индуистите, будистите и джайнистите, както и един от най-древните градове, които продължават да са обитавани.[1] Културата на Варанаси е тясно свързана с р. Ганг и нейното религиозно значение. Мнозина индийски религиозни водачи, философи, поети, писатели, музиканти са живели в града, включително Буда, Шанкара и Кабир. Буда произнася първата си проповед близо до древен Каши, а Тулсидас пише във Варанаси своята версия на Рамаяна Рамачаритаманас. Градът често е наричан „градът на храмовете“, „свещеният град на Индия“, „религиозната столица на Индия“, градът на светлините“, „градът на ученето“ и „културната столица на Индия“.[2] Американският писател Марк Твен пише: „Бенарес е по-стар от историята, по-стар от традицията, по-стар дори от легендата и изглежда двойно по-стар от всички тях взети заедно.“[3]

Религиозно значение[редактиране | редактиране на кода]

В индуизма[редактиране | редактиране на кода]

Индуист се моли във водите на Ганг във Варанаси

В града има около 2000 храма[4] и над 100 гхата (стълби водещи към водите на Ганг). Повечето гхатове са за къпане, но някои са за кремации. Градът се посещава от над 1 000 000 индуистки поклонници годишно. В него е един от дванадесетте храма Джьотирлингам в Индия (където бог Шива се почита под формата на „Лингам от светлина“). Според митологията Шива някога е живял в Каши.

Един от гхатовете във Варанаси

Вярва се също, че храмът Вишалакши е построен на мястото, където според митологията са паднали обиците на богинята Дакшаяни (първата съпруга на Шива, втората е Парвати) и градът е място за поклонение на богинята Шакти, женският аспект на Бог или Космическата енергия в индуизма. Шанкара започва своята мисия за възраждане на индуизма през 8 век във Варанаси. Индуистите вярват, че р. Ганг отмива грехове и умиране във Варанаси осигурява освобождението на душата от кръговрата на преражданията.

В будизма[редактиране | редактиране на кода]

Варанаси е едно от четирите места посочени за поклонение от Гаутама Буда (другите са Кушинагар, Бодх Гая и Лумбини). В жилищно предградие на Варанаси се намира Сарнат, мястото, където Буда е произнесъл първата си проповед за основните принципи на будизма.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Населението на градската агломерация на Варанаси през 2001 г. е 1 371 749, съотношението на жените към мъжете е 879 на 1000.[5] Степента на грамотност в агломерацията е 61,1%. В община Варанаси населението е 1 100 748, съотношението на жените към мъжете в 883 на 1000, а степента на грамотност 61%.[6] Около 138 000 души в община Варанаси живеят в гета.[7] Престъпността във Варанаси през 2004 г. е 128.5/1 000 000, по-висока от средната за Утар Прадеш 73.2, но по-ниска от средната за Индия 168.8.[8]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]