Бенджамин Харисън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Харисън.

Бенджамин Харисън
Benjamin Harrison
американски политик
Роден
Норт Бенд, САЩ
Починал
13 март 1901 г. (67 г.)
ПогребанИндианаполис, САЩ

РелигияПрезвитерианство
Учил вОхайски военен институт
Университет „Маями“
Политика
ПартияРепубликанска партия
23-ти президент на САЩ
4 март 1889 – 3 март 1893
Военна служба
Години1862 – 1865
Род войски Армия на САЩ
Войсково поделениеКамберлендска армия
ВойниАмериканска гражданска война
Семейство
СъпругаМери Димик Харисън (6 април 1896 – 13 март 1901)
Керълайн Харисън (20 октомври 1853 – 25 октомври 1892)
Деца3
Подпис
Бенджамин Харисън в Общомедия

Бенджамин Харисън (на английски: Benjamin Harrison VI) (20 август 1833 – 13 март 1901) е 23-тият (4 март 1889 – 3 март 1893) президент на САЩ.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Внукът на 9-ия президент на САЩ Уилям Хенри Харисън – Бенджамин е роден на 20 август 1833 г. в Норт Бенд, Хамилтън Каунти Охайо в семейството на Джон Скот Харисън (по-късно конгресмен от Охайо) и Елизабет Ремзи Ъруин. Учи в Маями Юнивърсити в Охайо, където става член на обществото Phi Delta Theta и завършва през 1852 година. Учи право в Синсинати, а след това се мести в Индианаполис. Полага изпита за адвокатска правоспособност и започва да работи като докладчик към върховния съд на щата.

Харисън служи в арията на Съюза по време на Американската гражданска война, стига до бригаден генерал и се уволнява от армията през 1865 г. Още докато е на фронта (1864 г.) е преизбран за докладчик към върховния съд на щата и заема тази длъжност още четири години. Той е неуспешен кандидат от името на Републиканската партия за губернатор на Индиана през 1876 г. Избран е като републиканец за Сената на САЩ, където служи от 4 март 1881 до 3 март 1887 г.

Президентство[редактиране | редактиране на кода]

Харсиън е избран за президент на САЩ през 1888 година. На президентските избори той получава 100 000 гласа по-малко от своя опонент, но Електоралната колегия гласува за него 233 на 168 гласа. Въпреки че самият Харисън не е правил политически сделки неговите поддръжници дават безброй обещания от негово име. Когато един от ръководителите на партията – Мат Куай научава, че Харисън описва победата си на косъм като намеса на Провидението, извиква: едва ли знае колко много хора бяха на косъм … от попадането в затвора” Харисън встъпва в длъжност на 4 март 1889 г. и служи до 3 март 1893 г. Харисън също е известен и като „стогодишния президент“, защото встъпването му длъжност е точно 100 години след това на Джордж Вашингтон.

Харисън е бил горд от енергичната външна политика, която провежда. Първият Панамерикански конгрес се провежда в столицата Вашингтон през 1889 г. и създава информационен център, който по-късно става известен като Панамерикански съюз. В края на мандата си внася в Сената договор за анексирането на Хавай, който по-късно за негово разочарование е изтеглен от президента Кливланд.

Голямо количество закони са подписани от Харисън, свързани с подобряването на инфраструктурата, морската експанзия, субсидии за параходствата. За първи път в мирно време Конгреса взема решение за разпореждане с един милиард долара. Когато критиците нападат „едномилиардния Конгрес“, говорителят Томас Рийд отговаря: “Това е многомилиардна страна“. Президентът Харисън също подписва антитръстовия закон Шърман с цел “да предпази търговията и потребителите от неправомерно разрасналите се монополи.

Най-сложният национален проблем, с който се сблъсква Харисън е този за митата. Техните високи стойности създават излишък в бюджета. Поддръжниците на ниски мита твърдят, че този излишък накърнява бизнеса. Републиканците в конгреса не се огъват и дори се внася нов закон, който предвижда още по-високи мита, някои от които напълно рестриктивни.

За да направи митата по-приемливи, Харисън въвежда реципрочни мерки. За да се справи с бюджетния излишък, се премахва вносното мито за суровата захар и се дават на местните производители по два цента субсидии за всеки паунд. Дълго преди края на мандата на Харисън, бюджетният излишък е разходван, а заедно с него изчезва и икономическият просперитет. Изборите за Конгрес през 1890 г. се губят от републиканците и партийните лидери решават да изоставят президента, макар че им е сътрудничил. Въпреки всичко партията го номинира за втори мандат, но го губи от Кливланд.

След като напуска офиса той се връща в Индианаполис, жени се за вдовицата Мери Димик през 1896 г. и осиновява дъщеря ѝ. Харисън настива тежко и едновременно с това се разболява от грип през 1901 г. Състоянието му бързо се влошава и той почива на 13 март 1901 г.

Любопитни факти[редактиране | редактиране на кода]

  • Напълно е възможно Бенджамин Харисън да е първият президент, чийто глас е записан. Това е станало чрез фонографски цилиндър.
  • Харисън е последният президент, който има брада по време на мандата си.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Гроувър Кливланд президент на САЩ (19 септември 1889 – 4 март 1893) Гроувър Кливланд