Бенковски (област Пловдив)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Бенковски.

Бенковски
Общи данни
Население 1 384 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 16,284 km²
Надм. височина 181 http://www.wikidata.org/entity/undefined
Пощ. код 4201
Тел. код 0318
МПС код РВ
ЕКАТТЕ 3839
Администрация
Държава България
Област Пловдив
Община
   - кмет
Марица
Димитър Иванов
(ГЕРБ, ОЗ)
Кметство
   - кмет
Бенковски
Иванка Пачева
(НВ)

Бенковски е село в Южна България. То се намира в община Марица, област Пловдив.

Изглед на влизане в с.Бенковски

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Бенковски се намира в Горнотракийската низина на 12 км северозападно от град Пловдив, на надморска височина 163 м. Площта на селото е 1689,3 ха. Населението наброява 1273 души.

История[редактиране | редактиране на кода]

По най-ранни документирани сведения село Бенковски е създадено около 1576 г. под името Мързян. Според преданията е старо тракийско селище, за което свидетелстват множеството тракийски могили, някои от които съществуват.

През 1939 г. селото е преименувано на Бенковски, както се е казвала ж.п. гарата, построена на 12 декември 1933 г. (тогава е открита линията Пловдив-Панагюрище). Било е център на Община с три съставни села – Бенковски, Радиново и Войсил.

Местната църква – „Св. Троица“ е построена в двора на училището през 1880 г. Заради ценните стенописи и иконостаса е обявена за паметник на културата с писмо на Националния институт на паметниците на културата от 19 юли 1974 г. и писмо на Светата Пловдивска метрополия от 3 март 1975 г. Купела за Светото кръщение с дата 1856 г. показва, че религиозен живот е имало и по време на владичеството.

Първото училище в село Бенковски е построено преди Освобождението. През 1929 г. е построена нова сграда за учениците до четвърти клас. През 1939 г. е открита и сградата на основното училище – „Георги Бенковски“ – средищно училище, в което учат децата от селата Бенковски, Радиново и Войсил.

ОУ „Георги Бенковски“

Читалището – първоначално „Небосклон“, а впоследствие „Васил Левски“ – е създадено на 28 януари 1930 г. Настоящата сграда на читалището е построена през 1959 г. С разнообразните си форми на дейност то съхранява и предава на поколенията българска самобитност, духовност, любов към изкуството и културните ценности.

Любопитно[редактиране | редактиране на кода]

Бележити личности на село Бенковски са братя Христо и Георги Търневи (потомци на род Шишкови), съратници на Левски, Бенковски и Волов. По случай 120 години от Априлското въстание през 1996 г. потомците на братя Търневи от Шишковия и Търнев род със съдействието на кметството построяват чешма-паметник до автобусната спирка за град Пловдив.

Северно от селото се намира селскостопанско летище, на което до 1990 г. е базиран пловдивският отряд на селскостопанската авиация.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]