Бен 10

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Бен 10
Ben 10
Лого на Бен 10
ЖанрЕкшън
ФорматАнимация
Създател(и)Дънкан Руло
Джо Кейси
Джо Кели
Стивън Т. Сийгъл
АктьориТара Стронг
Мийгън Смит
Пол Айдинг
Дий Брадли Бейкър
Фред Таташор
Джим Уорд
Ричард Макгонъгъл
Ричард Стивън Хорвиц
Стивън Джей Блум
Страна САЩ
ЕзикАнглийски
Сезони4
Епизоди52 (списък с епизоди)
Продукция
Изпълнителни продуцентиСам Реджистър
Марк Бъртън
Времетраенеоколо 22 минути
Разпространение
ТВ каналCartoon Network
Излъчване27 декември 2005 г. – 15 април 2008 г.
Външни препратки
Официален уебсайт
Страница в IMDb
Бен 10 в Общомедия

„Бен 10“ (на английски: Ben 10) е американски анимационен сериал, създаден от Дънкан Руло, Джо Кейси, Джо Кели и Стивън Т. Сийгъл. Основната песен от поредицата е написана от Анди Щурмер и е изпята от певицата Мокси.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

В сериала се разказва за едно десетгодишно момче на име Бен Тенисън със сили да се превръща в 10 и повече различни извънземни – 10 в първия сезон (от които губи един във втория), още две във втория, още четири в третия, във филма „Тайната на Омнитрикса “ още 1 и още 2 в четвъртия. Разказва се също и за братовчедка му – Гуен Тенисън и дядо им – Макс Тенисън. Когато пораства, Бен е най-добрия Плъмър (нещо като полицай срещу извънземни). Тогава той е национален супергерой и притежава 10 000 извънземни. Омнитриксът (с чиято помощ Бен се превръща в извънземни) е най-силната и полезна машинка, притежаваща способността да поглъща извънземна ДНК. В първия сезон на шоуто има 13 епизода. Направени са и два филма: „Бен и космическата десетка: Тайната на Омнитрикса“ и „Бен и космическата десетка: Надпревара с времето“, като вторият е игрален.

Край на разкриващата сюжета част.

Омнитриксът[редактиране | редактиране на кода]

Омнитриксът е източникът на силите на Бен. С него той може да се превърне в различни извънземни, за да спаси света или просто да се позабавлява.

Продължение[редактиране | редактиране на кода]

В продължението на сериала – „Бен 10: Извънземна сила“, са изминали пет години, откакто Бен за последно е използвал Омнитрикса. Но дядо му Макс изчезва и Бен трябва да стане герой още веднъж. Всичко това както и десет нови извънземни на премиерата на новия оригинален сериал на Картун Нетуърк, която е на 18 април 2008 г.

Епизоди[редактиране | редактиране на кода]

Вижте: Списък с епизоди на Бен 10

„Бен 10“ в България[редактиране | редактиране на кода]

В България сериалът, преведен като „Бен и космическата десетка“, започна излъчване на 21 май 2008 г. по Нова телевизия, а разписанието му е всеки делничен ден от 06:00, като се излъчват по два епизода един след друг и е с български дублаж. Първи сезон завърши на 29 май. На 21 ноември 2009 г. започнаха повторенията на втори сезон, всяка събота и неделя от 09:00 и приключиха на 2 януари 2010 г. На 23 май започна трети сезон, по програма всяка неделя от 09:30, като бяха пуснати два епизода. От 29 май до 5 юни се излъчва в събота по програма от 09:30, като винаги преди това се излъчва още един епизод. От 12 юни се излъчва от 09:20 по един епизод, като заглавието не се споменава в програмата. На 31 юли започна четвърти сезон. Дублажът е на Арс Диджитал Студио, чието име се споменава от трети сезон. Ролите се озвучават от артистите Даниела Йорданова, Вилма Карталска, Радослав Рачев и Димитър Иванчев.

На 25 август 2009 г. по Диема Фемили започна втори сезон, всеки делничен ден от 08:40. На 27 и 28 август се излъчва от 08:20 по два епизода. От 1 септември е от 08:00 по програма, но понякога е от 07:50. Последният епизод от сезона се излъчи на 8 септември. На 3 януари 2011 г. започна трети сезон, всеки делничен ден от 06:00, като продължи с четвърти, който приключи на 7 февруари.

На 1 октомври 2009 г. сериалът, преведен като „Бен 10“ (четейки се „Бен Тен“), започна повторно излъчване по локалната версия на Cartoon Network, всеки ден от 06:05 и 15:15. През ноември се излъчиха част от премиерите на трети сезон. Първите части на всички епизоди преди интрото са изрязани. Също така се излъчват и кратките епизоди, които са част от рекламите между сериалите. Дублажът е на студио Александра Аудио и е синхронен.

Озвучаващи аритсти
Роля Изпълнител
Бен Елена Пеева
Гуен Мина Костова
Макс Георги Тодоров
Петър Върбанов (няколко епизода)
Други гласове Живко Джуранов
Василка Сугарева
Елена Бойчева
Веселин Калановски
Мартин Герасков
Милица Гладнишка
Цанко Тасев
Явор Караиванов
Анислав Лазаров
Николай Пърлев
Петър Върбанов
Песента изпълнява Милица Гладнишка
Екип
Обработка Александра Аудио
Изпълнителен продуцент Васил Новаков
Преводачи Милица Гладнишка
Вилма Карталска
Тонрежисьор Петър Костов
Режисьор на дублажа Петър Върбанов

На 7 май 2011 г. започна повторно излъчване по bTV с дублажа на Арс Диджитал Студио, всяка събота от 07:30 по два епизода и в неделя от 07:30 по един. Първи сезон завършва на 4 юни.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]