Беотия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Greece Беотия
Βοιωτία
Местоположение на областна единица Беотия в Гърция
 
Област Централна Гърция
Център Ливадия
Население 130 768 (2005)
Място 27
Площ 2 952 km² Място {{{място_площ}}}
Гъстота на населението 44,3/km² Място 37
Брой деми 18
Брой общини 2
Пощенски код 32x xx, 190 12
Телефонен код 26x0
Номер на кола BI
ISO 3166-2 код GR-03
Уебсайт www.viotia.gr

Беотия (на гръцки: Βοιωτία, старогръцко произношение – Бойотия, новогръцко – Виотия) е областна единица в Гърция, част от област Централна Гърция.

Античност[редактиране | редактиране на кода]

Беотия е историко-географска област в Древна Гърция. Разположена е на втората по големина равнина в Гърция, след тази в Тесалия. Богата област, имала много полиси – Тива, Левктра, Орхомен, Платея, Лебадея. На северозапад граничи с Фокида (разделя ги планината Хеликон), а на югоизток с Атика (разделя ги планината Китерон). Известен военачалник е тиванецът Епаминонд, а в Лебадея има светилище на Зевс.

Древните беотийци са известни с конницата си. През т.нар. класическа епоха Тива доминира в Беотия, като обединява полисите в Беотийски съюз, който е съюзник на Атина. Беотия и Тива са център на минойската цивилизация в Континентална Гърция.

По време на гръко-персийските войни Тива е на страната на Персия. По време на пелопонеската война Тива е на страната на Спарта, разграбвайки Атика и превръщайки се в един от най-богатите полиси. Тиванската хегемония на Беотия в Древна Гърция в началото на 4 век пр.н.е. е унищожена след битката при Левктра и в битката при Мантинеа (362 – 361 г. пр.н.е.), след които т.нар. Тиванска хегемония престава да съществува.

По времето на Александър Македонски Тива като главен полис на Беотия е разрушена символично, с цел да се покаже, че идва нов свят на Древна Македония, и на първата глобална империя в историята – тази на Александър Велики. Политическата сила на полиса е изчерпана. „Беотийците“ били лоялни към Македония и подкрепяли македонските крале срещу Рим.

Родени в Беотия[редактиране | редактиране на кода]