Бератско теке

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кралската джамия, текето отзад и ханът (дългата сграда) край тях
Изглед отпред на текето
Украса

Бератското теке (на албански: Teqeja e Helvetive) е халветийско теке в град Берат, Албания[1][2]. Обявено е за паметник на културата.

Принадлежи на ислямския Халветийски орден (суфистка секта). Първоначалната постройка е от ХV век, после е престроена (1782) от Ахмет Курт паша (? – 1787), основател (1774) и първи паша на Бератския пашалък.

Текето е разположено зад Кралската джамия, в комплекс с хан покрай тях. Включва зала за молитви и други помещения, както и преддверие с красив портик. Помещението е украсено с дърворезба по тавана и стенописи. По стените има едва забележими малки отвори за подобряване на акустиката.

В текето се намира мавзолеят на Ахмет Курт паша и сина му. Запазени са спалните помещения на дервишите.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Berati, Muzeumet Berat
  2. Religious buildings with the Culture Monument status // Republic of Albania National Committee for Cult. Посетен на 28 октомври 2010.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Teqeja e Helvetive в Уикипедия на албански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​