Беренде извор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за Беренде извор в българското Понишавие. За Земенското село Беренде вижте Беренде (Област Перник).

Емблема за пояснителна страница Тази статия е за Беренде извор в българското Понишавие. За селото в Забърде - Понишавието вижте Беренде (Софийска област).

Беренде извор
Панорамен изглед към Беренде извор от североизток
Панорамен изглед към Беренде извор
от североизток
Общи данни
Население 26 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 7.27 km²
Надм. височина 518 m
Пощ. код 2212
Тел. код ?
МПС код СО
ЕКАТТЕ 3900
Администрация
Държава България
Област Софийска
Община
   кмет
Драгоман
Андрей Иванов
(ГЕРБ)
Беренде извор в Общомедия

Берендѐ изво̀р, наричано от местните жители и само Извòр, е село в Западна България. Намира се в община Драгоман, Софийска област.

География[редактиране | редактиране на кода]

Беренде извор е разположено в пролом на река Нишава. Самата река тече покрай селото. На хълм на север от селото се намира махалата Бачиище.

През Беренде извор минава шосето и жп линията от Калотина за Станянци, което се движи успоредно на българо-сръбската граница. Пътека в долината Лисичи дол е прекият път между Беренде извор и селата Липинци и Чепърлянци, използван в миналото. Със село Беренде го свързва третокласния път III-8001.

История[редактиране | редактиране на кода]

Според преброяването от 1888 година Беренде извор има 215 жители, разделени в 29 домакинства. Четири домакинства имат повече от 10 члена.[1] 113 жители са мъже, 102 - жени.[2] Грамотни в селото са шестима мъже.[3] По това време Беренде Извор е част от община Калотина, Царибродска околия, Трънски окръг.

През 1905 година Беренде извор има 38 къщи и 234 жители.[4].

През 1985 година жителите на селото са 54.[5]

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

  • Темната дупка – пещера, обявена през 1962 г. за природна забележителност, намираща се на няколко километра от селото по пътя за Каленовци;
  • църква „Света Петка“ – на входа на селото идвайки от Калотина. Разположена е в гробищния парк. До църквата има оброчен кръст „Света Петка“.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]