Берлинска стена

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Берлинската стена)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Берлинска стена
Berliner Mauer
Berlinermauer.jpg
Изглед от Западен Берлин, 1986 г.
Berlin relief location map.png
52.5161° с. ш. 13.3769° и. д.
Берлинска стена
Местоположение в Берлин
Информация за обекта
Страна ГДР
МестоположениеИзточен Берлин
Видпогранична зона
Дължина155 km
Височина3,60 m
История на обекта
Строителство13 август 1961 г.
Материалибетон
Експлоатация1961 – 1989 г.
БиткиБерлинска криза
Състояниеразрушена
Разрушен9 ноември 1989 – 1994 г.
Берлинска стена в Общомедия
Окупационните сектори в Берлин и трасето на стената, разделяща града (1989)
Външни и вътрешни граници с граничните контролно-пропускателни пунктове (интерактивна карта)

Берлинската стена (на немски: Berliner Mauer) служи за граница между Германската демократична република и Западен Берлин от 13 август 1961 до 9 ноември 1989 г. Разделя западната част на град Берлин от цялата територия на ГДР и от източната част на града.

Берлинската стена става един от най-известните символи на Студената война. При опит да преминат стената загиват между 136 и 245 граждани на ГДР, бягащи на Запад.

Построяване на Берлинската стена[редактиране | редактиране на кода]

След Втората световна война Берлин е поделен между страните победителки (СССР, САЩ, Великобритания и Франция) на 4 окупационни зони. Източната зона, контролирана от съветските войски, впоследствие става столица на Германската демократична република. В 3-те западни зони контролът е осъществяван съответно от окупационните власти на САЩ, Великобритания и Франция.

Отсъствието на физическа граница между зоните довежда до конфликт и масово преминаване на специалисти и граждани от Източен Берлин във ФРГ. На 13 август 1961 г., в период на усилено противопоставяне и изостряне на отношенията между СССР и САЩ, започва строителството на стената. Заповедта за нейното изграждане е подписана от Валтер Улбрихт. Фактически това е нарушение на следвоенното споразумение на страните победителки, съгласно което Великобритания, Съветският съюз, Съединените щати и Франция имат равни права относно управлението на целия Берлин.

Строителството и преоборудването на стената продължава от 1962 до 1975 година. Напълно построената стена се е състояла от 45 хиляди бетонни блокове 3,6 на 1,5 метра, със заоблен връх, чиято цел е да затруднява опитите за бягство. Въпреки това над 5 хиляди души успяват да избягат на Запад. Най-известните случаи са: масовото бягство по тунел, дълъг 149 метра; полет с делтаплан, промушване между прозорците на 2 съседни апартамента.

Падане на Берлинската стена[редактиране | редактиране на кода]

На 23 август 1989 г. Унгария отменя ограниченията на границата си с Австрия и голям брой бежанци от ГДР се възползват от това. През септември лидерът на ГДР Ерих Хонекер подава оставка. На 9 ноември министър-председателят на Правителството на Източна Германия Гюнтер Шабовски обявява отмяната на ограниченията за излизане от Германската демократична република. Голямо множество от източни берлинчани нахлуват в Западен Берлин. Започва демонтажът на стената от гражданството.

Към днешна дата са се запазили само няколко секции от стената в района на Потсдамер Плац, недалече от река Шпрее (East Side Gallery) и на Бернауер Щрасе.

Културен аспект[редактиране | редактиране на кода]

Ако от „източната“ страна на Берлинската стена до самия край тя остава уродлив символ на отчуждението, то на Запад стената се превръща в място за творчество на много художници както професионалисти, така и аматьори. През 1989 г. Берлинската стена се превръща в километрова „изложба“ на графити, в това число и много от тях с висока художествена стойност.

След разрушаването на Стената фрагменти от нея бързо се превръщат в обект на търговия. Много от късовете от Берлинската стена са купени в САЩ, например в корпорацията „Майкрософт“, в щабквартирата на ЦРУ и други. На 16 май 2006 г. на София е дарен сегмент от Берлинската стена, изложен до Мемориала на жертвите на тоталитаризма[1][2].

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Част от Берлинската стена ще бъде изложена до НДК. // www.dnevnik.bg, 2006. Посетен на 4 октомври 2008 г..
  2. opoznai.bg

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]