Бермудско ветрило

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Бермудско ветрило

Бермудско ветрило – триъгълно ветрило, предната шкаторина на което се опъва по мачтата, а долната по гика.

Това е най-разпространеният тип ветрила на яхтите, круизни, туристически и състезателни. По простотата си на управление, поставяне и тягови характеристики е безспорен лидер[1][2].

Яхта с правилно настроени бермудски ветрила может дълго време да се управлява само от един човек. Такава маневра, като поворот оверщаг, може да се изпълнява въобще без помощ на подвахтен, само със завъртане на руля.

Аеродинамичните качества на бермудското ветрило, макар и силно да отстъпват на самолетното крило, въпреки всичко, са най-добри спрямо останалите видове ветрила. Това обуславя изключителното използване на бермудския тип ветрилно въоръжение на всички съвременни състезателни яхти.

Ксилография от 17 век на съд с триъгълни бермудски ветрила

Бермудското ветрило се появява в региона на Бермудските острови, където е използвано от местните рибари. През 1920-те години той заменя гафелното ветрило, което дотогава се използва повсеместно[3].

Главният недостатък на бермудското ветрило са по-високата мачта по сравнение с четириъгълните ветрила, а също и увиването на ветрилото по височина, което води до различни стойности на ъгъла на атака на неговата долна и горна част[1].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Паруса и типы вооружения
  2. С. Ветров Пионерская судоверфь
  3. Яхтенное дело. Справочное издание. – СПб.: „Элмор“, 2005.
CC BY-SA icon.svg Heckert GNU white.png Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Бермудский парус“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​