Бернард Кац

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Сър Бернард Кац
Bernard Katz
немско-австралийски физиолог
Sir Bernard Katz.jpg
Роден
Починал

Образование Лондонски университетски колеж
Лайпцигски университет
Научна дейност
Област Физиология, Биофизика
Образование Лайпцигски университет
Известен с Невротрансмитер,
Награди Nobel prize medal.svgНобелова награда за физиология или медицина
Сър Бернард Кац в Общомедия

Сър Бернард Кац (sir Bernard Katz) е немско-австралийски биофизик и неврофизиолог.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Бернард Кац е роден в Германия в семейство ашкенази – на търговеца на кожа Макс Кац, емигрирал от Русия, и Евгения Рабинович от Варшава. След завършването на гимназията учи в Лайпцигския университет.[1] През 1935 г. поради еврейския си произход се налага да емигрира за Англия, където се занимава с научни изследвания и обучение в Лондонски университетски колеж. През 1938 г. заминава за Сидни, Австралия.

Научни изследвания[редактиране | редактиране на кода]

Основните изследвания на Бернард Кац са в областта на неврофизиологията, като се занимава с мембранна биофизика. Изследвайки биологичната мембрана, изучава предаването на възбуждането на нервните клетки към мускулните влакна. След като Хенри Дейл и Ото Льови доказват ролята на ацетилхолина като невротрансмитер, Кац изследва точния биофизически механизъм на освобождаване на връзката между нервите и мускулите. За целта използва микропипети (микросонди), с помощта на които измерва потенциала (ЕРР) на биологичната мембрана. При това той открива наличие на шум, включително при липсата на възбуждане, като шумът изчезва при подаването на антагонистът на ацетилхолина: кураре. Кац изказва хипотезата, че невротрансмитери от рода на ацетилхолина се подават само под формата на пакети (квантоване). При това изследва и показва и ролята на калциевите йони в този процес.

За изследванията си на количествените форми на зависимост при предаването на информацията получава, заедно с Улф фон Ойлер и Джулиъс Акселрод, Нобеловата награда за физиология или медицина през 1970 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]