Бернард Кац

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Сър Бернард Кац
Bernard Katz
немско-австралийски физиолог
Sir Bernard Katz.jpg
Роден
Починал
20 април 2003 г. (92 г.)

Учил вЛондонски университетски колеж
Лайпцигски университет
Научна дейност
ОбластФизиология, Биофизика
Работил вЛондонски университетски колеж
Известен сНевротрансмитер,
НаградиNobel prize medal.svgНобелова награда за физиология или медицина
Сър Бернард Кац в Общомедия

Сър Бернард Кац (sir Bernard Katz) е немско-австралийски биофизик и неврофизиолог.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Бернард Кац е роден в Германия в семейство ашкенази – на търговеца на кожа Макс Кац, емигрирал от Русия, и Евгения Рабинович от Варшава. След завършването на гимназията учи в Лайпцигския университет.[1] През 1935 г. поради еврейския си произход се налага да емигрира за Англия, където се занимава с научни изследвания и обучение в Лондонски университетски колеж. През 1938 г. заминава за Сидни, Австралия.

Научни изследвания[редактиране | редактиране на кода]

Основните изследвания на Бернард Кац са в областта на неврофизиологията, като се занимава с мембранна биофизика. Изследвайки биологичната мембрана, изучава предаването на възбуждането на нервните клетки към мускулните влакна. След като Хенри Дейл и Ото Льови доказват ролята на ацетилхолина като невротрансмитер, Кац изследва точния биофизически механизъм на освобождаване на връзката между нервите и мускулите. За целта използва микропипети (микросонди), с помощта на които измерва потенциала (ЕРР) на биологичната мембрана. При това той открива наличие на шум, включително при липсата на възбуждане, като шумът изчезва при подаването на антагонистът на ацетилхолина: кураре. Кац изказва хипотезата, че невротрансмитери от рода на ацетилхолина се подават само под формата на пакети (квантоване). При това изследва и показва и ролята на калциевите йони в този процес.

За изследванията си на количествените форми на зависимост при предаването на информацията получава, заедно с Улф фон Ойлер и Джулиъс Акселрод, Нобеловата награда за физиология или медицина през 1970 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]