Бернар Биго

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Бернар Биго
Bernard Bigot
френски ядрен физик
Бернар Биго през 2013 г.
Бернар Биго през 2013 г.

Роден

Националност Флаг на Франция Франция
Образование Университет Париж-VI: Пиер и Мария Кюри
Екол нормал
Научна дейност
Област Ядрена физика
Образование
Награди
Титла
Бернар Биго в Общомедия

Бернар Биго (на френски: Bernard Bigot) е френски академик и експерт. Той е бивш главен администратор на Комисариата по атомна енергия и настоящ генерален директор на международния инженерно-изследователски проект ITER. Председател е на управителния съвет на две висши френски учебни заведения и е заемал ръководни длъжности в Министерството на националното образование, висшите училища и науката на Франция.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Бернар Биго е роден на 24 януари 1950 г. в Блоа, Франция. Завършва „École normale supérieure de Fontenay-Saint-Cloud“. В последствие завършва Университет Париж-XI: Париж-юг и Университет Париж-VI: Пиер и Мария Кюри. Притежава научна степен агреже на физическите науки и е титуляр на две докторантури в физическите и химическите науки

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

В периода 1996 – 1997 г. е главен директор на научните изследвания и технологии в Министерството на националното образование, висшите училища и науката на Франция, а от 1998 г. до 2000 г. е заместник-директор на научните изследвания.

От 2000 г. до 2003 г. е директор на École normale supérieure de Lyon.

Между 1998 г. и 2002 г. е директор на Института за изследвания на катализа (UPR 5401).

Той е началник-кабинет на заместник-министъра на научните изследвания и нови технологии Клоди Еньоре между 2000 г. и 2002 г. В същият период е и заместник директор на кабинета на Люк Фери, министър на младежта, националното образование и науката.

През 2003 г. е назначен за върховен комисар на атомната енергия.[1] Той е на този пост до май 2009 г.

През януари същата година поема поста на генерален администратор на Комисариата по атомна енергия,[2] а с декрет от 20 февруари 2009 г. е назначен и в съвета на директорите на Areva NC. През 2011 г. е преназначен за генерален администратор на Комисариата по атомна енергия за период от 3 години.

В началото на 2011 г. е назначен за председател на съвета на директорите на „École supérieure chimie physique électronique de Lyon“.

От юли 2013 г. е председател на съвета на директорите на „École nationale supérieure d'électricité et de mécanique de Nancy“.

През 2014 г. е обявено, че той ще наследи Осаму Мотоджима на поста генерален директор на международния инженерно-изследователски проект ITER. Той встъпва в длъжност на 5 март 2015 г.

На 23 – 25 май 2018 г. участва във френска делегация, начело с Еманюел Макрон, която е на визита в САЩ с цел разговори с Доналд Тръмп относно иранската ядрена сделка от 2015 г.[3]

Други длъжности[редактиране | редактиране на кода]

Член е на Френското дружество по химия (Société française de chimie) от 1986 г. От 2006 г. е и член на Икономическия съвет за отбрана (Conseil économique de la Défense).

Администратор е на Националния компютърен център за висше образование (Centre informatique national de l'enseignement supérieur) и е президент на Фондация Maison de la Chimie.

На 1 октомври 2011 г. Бернар Биго е назначен за 2-годишен мандат като президент на Националния алианс за координация на научните изследвания в областта на енергетиката (Alliance nationale de coordination de la recherche pour l’énergie).

От 8 декември 2015 г. е председател на Фондацията за Университета на Лион (Fondation pour l’Université de Lyon).[4]

Член е на обществения клуб „La Siècle“.[5]

Отличия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Франция“         Портал „Франция          Портал „Физика“         Портал „Физика