Бернски университет

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Бернски университет
Universität Bern
Logo Universität Bern.svg
UNI-bern-Front.jpg
Главната сграда на Бернския университет
Основаване 1834
Вид обществен университет
Финансиране 753,9 млн. швейцарски франка
Ректор Мартин Тойбер
Преподаватели 6483 (професори: 388)
Студенти 15 976 (2012)[1]
Местоположение Берн, кантон Берн, Швейцария
Уебсайт unibe.ch/
Logo Universität Bern.svg
Бернски университет в Общомедия

Бернският университет (на немски: Universität Bern, на френски: Université de Berne, на латински: Universitas Bernensis) е обществен университет, разположен в столицата на Швейцария Берн. Основан е през 1834 г.[2] Със своите 15 хиляди студенти Бернският университет е сред средноголемите швейцарски университети.[3]

Разположение[редактиране | редактиране на кода]

За разлика от други университети Бернският университет не разполага с един-единствен голям кампус в покрайнините или извън града, а последователно спазва принципа на университет в града. Повечето институти и клиники все още се намират на „Länggasse“, университетският квартал продължава по традиция да се разполага в центъра. Университетът е носител на много награди за интелигентното, екологично и устойчиво използване на стари сгради. Например Теологическият факултет и различни институти във Факултета по хуманитарни науки днес се помещават в стара фабрика за шоколадови изделия (на Unitobler), а през 2005 г. някогашната Женска болница е реновирана, за да служи като университетски център за институти на Юридическия факултет и на Департамента по икономиката (Unis). VonRoll, друга бивша фабрична сграда, е ремонтирана, за да стане дом на Факултета по хуманитарни науки и на Департамента за социални науки.

Рейтинги[редактиране | редактиране на кода]

Бернският университет трайно стои сред първите 200 университета в света. През 2013 г. QS World University Rankings го поставя на 154-то място.[4] През 2012 г. Shanghai Ranking (ARWU) го поставя в сегмента от 151-во до 200-но място в света.[5] Според Leiden Ranking през 2013 г. университетът е на 177-мо място в света и 77-мо в Европа.[6]

Известни личности[редактиране | редактиране на кода]

Преподаватели
Възпитаници

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Statistics of the University of Bern Retrieved on 11 March 2013
  2. University of Bern Universitieshandbook. // http://ranking2014.universitieshandbook.com. ((en))
  3. University of Bern Advances Scientific Research and Student Experience Thanks to Campus-Wide Brocade Network. // http://newsroom.brocade.com. ((en))
  4. QS World University rankings 2013, посетен на 1 януари 2015 г. ((en))
  5. Shanghai ranking 2012, посетен на 1 януари 2015 г. ((en))
  6. Leiden ranking 2013, посетен на 1 януари 2015 г. ((en))
  7. Сградата е била част от шоколадова фабрика „Тоблер“. От 1990-те години е седалище на Факултета по теология, като приютява и офиси на департаменти на хуманитарните и социалните науки.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]