Беседа:Адолф Хитлер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Статията Адолф Хитлер е част от един или повече проекти:
Оценка Важност Проект
Статия от клас A Клас A Статия от клас A Максимална Symbol a class.svg 1000 статии: подобряване на 1000 основни статии с универсална значимост.

Апологетичен тон[редактиране на кода]

Защо ми се струва, че усещам апологетичен тон в тази статия? Какво значи "преместване", къде, на екскурзия ли? --Vladko 06:06, 10 апр 2005 (UTC)

Историята се пише от победителите, само необективен или наивен човек би го отрекъл... Обективността изисква да бъдем безпристрастни в писането на историята. Когато отношението към нея се изразява не от този който я чете, а от този който я пише(както се случва понякога), за читателя остават съмнения и ненаправени изводи. --Nasko101

Междувпрочем искам да се извиня за временното си бездействие. Както се вижда преди време започнах да разширявам статията. Цялата първа част сега, която разглежда началото на живота му подробно, я писах аз, и при първа възможност ще довърша работата си. Съжалявам за сегашния хаотичен и неугледен вид на статията. --Stalik 22:29, 27 ноември 2005 (UTC) Да се твърди,че историята се пише от победителите е меко казано глуповато/справка Паисий Хилендарски и т.н./"Победителските" писания рядко издържат съда на времето/справка нашата "соц"-история,и не само тя/--Камен 70

Много мижава статия[редактиране на кода]

За сподвижниците на Хитлер има къде-къде по-добри статии, срамота е тая да е толкова смотана. Статията за този тип трябва да е пълна, подробна, натъпкана с източници. Ако не е такава, това е един вид непоказване на истината (меко казано). Ха да я оправим?! Особено клуб Уикипедия:Втора_световна_война --Uroboros беседа 18:08, 23 септември 2008 (UTC)

Жертви[редактиране на кода]

Проявявам пълно разбиране, че на тази тема някой хора са склонни да изпадат в очевидна небезпристрастнос. Премествам в беседата твърдението: Преди това той става причина за смъртта на близо 50 милиона души, в това число 9 млн. германци[1].[2][3][4][5]

като неоснователно. Изказвания на Медведев и новини за нов паметник в Берлин не са енциклопедични източници. Който смята, че Хитлер сам е отговорен за всички жепртви на войната - нека не забравяме, че Сталин атакува Полша заедно с Германия и че Англия и Франция обявяват война на Германия. Така че ако искате да твърдите това, трябва да включите към Хитлер и Сталин, Чърчил, Даладие, Мусолини и прочие... Не излизайте с наивни твърдения. 141.30.216.38 22:18, 2 юли 2009 (UTC)

Шиклгрубер или Шикългрубер[редактиране на кода]

Хайде да решите проблема на беседата! --Nadina 16:25, 7 август 2010 (UTC)

Не виждам какво има да се решава. В немския език не присъства фонема отгавряща на "ъ". Да не говорим, че изписването е Schicklgruber. Дори няма гласна между "л" и "к". Majoran 16:32, 7 август 2010 (UTC)
Българският правопис не допуска сричкотворни л-та и р-та и се развиват според правилата за групите ър, ръ и ъл, лъ, тоест Шикългрубер.--Мико 16:37, 7 август 2010 (UTC)
Много често се поставя „ъ“ при натрупване на съгласни, мисля, че такива са правилата на българския правопис. Но не съм лингвист и не мога да кажа дали тук случая е такъв. Все пак окачестване на потребител като „вандал“ за това е прекалено силно --Nadina 16:38, 7 август 2010 (UTC)
Шикъл. Като чешки Brno - български: Бърно.--Vodnokon4e 16:51, 7 август 2010 (UTC)
Защо смятате, че това е българско име, че да се спазват правилата на българския правопис? Majoran
При транскрибиране на чужди имена на български използваме правилата за българския правопис, иначе навсякъде биха били с оригинал --Nadina 22:05, 7 август 2010 (UTC)
Не, целта на транскрибцията е да предаде фонетично най точно даденото име, а не да отговаря на правилата на българския правопис, защото не те важат за изxодния език. Фонетично най точно е Шиклгрубер. Majoran 22:41, 7 август 2010 (UTC)
Правилата на правописа важат за всичко написано на български, включително за името Шикългрубер.--Мико 05:59, 8 август 2010 (UTC)
Подкрепям мнението, че правилата за изписване са над правилата за транскрибиране. Няма сричкотворни л-та и р-та в българския език (освен в някои диалекти, доколкото знам, но тук не пишем на диалект!), поради което името следва да се изпише като Шикългрубер. --Лорд Бъмбъри 07:03, 8 август 2010 (UTC)
Доколкото си спомням, където съм го срещал, е било с „ъ“. Т.е. най-вероятно и източниците (за съжаление в момента не мога да си спомня примери) биха подкрепили този вариант. Иначе, ако се държи на правилното произношение, за мен винаги компромисен вариант е да се посочва в скоби (или като бележка под линия) произношението по МФА. ЛъчезарБ/П 15:27, 8 август 2010 (UTC)

Изпълнено. Majoran 17:06, 8 август 2010 (UTC)

В "Добри статии"[редактиране на кода]

Статията достатчно добра ли е за да я гласуваме за "Добра статия"? --GVF (беседа) 17:00, 17 април 2017 (UTC)

Мисля, че може още да се допълни и да се добавят още източници. --Arise13 (беседа) 17:39, 25 април 2017 (UTC)

Много е трудно да се направи достатъчно неутрална. Въпреки изминалите години оценките за ВСВ и действията на участниците в нея не са еднозначни. Статията не е само за Хитлер, за когото оценките са на 95% ясни, а се занимава с целия исторически период, в който е живял. Нормално, но същевременно внася проблеми. Хитлер заедно със Сталин разпалват ВСВ. Това не личи в статията. Но пък статията не е за Сталин, нали... Лично аз не бих я написал така, твърде много история има вътре, а не биография. Аз просто бих подходил различно. Но моето дълбоко уважение към труда на хората, които са направили статията такава, каквато е в момента! --Uroboros беседа 15:48, 21 май 2017 (UTC)

Бележки[редактиране на кода]