Беседа:Александър Мосолов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Пръв кмет на София?[редактиране на кода]

В източник 1 се твърди, че това е първият кмет на София. Тук [1] също го наричат „градоначалник“ --Randona.bg (беседа) 17:35, 10 януари 2021 (UTC)

Линк--Rebelheartous (беседа) 01:12, 13 януари 2021 (UTC)
Добро попадение Randona! Тези документи (визирам iLiB) откриват поле за много други въпроси... А аз намерих и това: Първият кмет на София и село Брезе и това: Български геолози от руски произход (което също изглежда като много сериозен източник), като тази информация ако не доказва, то поне показва, че има грешка в официалните данни...
Rebelheartous, какво пише на сайта на Софийската община няма значение в момента, та току-що Радона ни обърна внимание, че информацията се разминава и това само по себе си повдига куп въпросителни. Забелязваш ли, че документите от Дигиталната платформа на Столична библиотека, в които се говори за Мосолов са от края на 30-те години на миналия век. ;-)
LiberDIO (беседа) 08:15, 13 януари 2021 (UTC)
Да, интересно е. Все си мисля, че през 1939 г. паметта е била доста свежа. Има и още едно дребно разминаване – дата на смъртта в изт. 1 е 3 октомври, а 1-ви е в някакъв руски източник (от руското Уики), който едва ли е по-точен от тукашния, от мястото на събитието. --Randona.bg (беседа) 14:49, 13 януари 2021 (UTC)
Либердио, практиката ми в Уикипедия е показала, че „древните“ документи съдържат купища неточности и неверни данни за разлика от съвременните източници, които са по-прецизни. Руски войски влизат в София през януари 1878 г., а Манолаки Ташев е кмет от 10 февруари 1878 г. Та кога точно въпросният Мосолов е начело?--Rebelheartous (беседа) 22:58, 13 януари 2021 (UTC)
Общо взето и двете версии са верни - руснаците слагат номинално българи на високи постове в администрацията и им прикачат руснаци, които да ги контролират. Тук е описано горе-долу ясно: [2]. Естествено е жълтата преса да преувеличава нещата, но нашият списък на кметовете си изглежда наред. --Спас Колев (беседа) 08:37, 14 януари 2021 (UTC)
Rebelheartous, не забравяй, че историята може да се променя в резултат на нови доказателства и тези доказателства могат да доведат до нови въпроси. Няма вечна истина за миналото. Един документ би могъл да обърне сума ти представи. А и защо древни е пак в тези пусти кавички, да не би да си искал да кажеш, че са били намерени в тайно подземие на Александрийската библиотека... ;-) Не са по-различни от всички други намерени, съвсем автентични са си – от началото на 20 в.
Погледни в: Български геолози от руски произход кога се твърди, че е бил.
Потребител:Nk, да, и аз 1-во попаднах на тази статия и това е най-логичното заключение, същото се споменава и в няколко други статии и документи, които намерих. Не мислиш ли, че е редно да бъде добавен на реда под Манолаки Ташев? Поради национализъм или не, но това е истината, а и все пак за Ташев се казва, че е бил точно председател на градския управителен съвет, не де юре кмет. Мисля си, че Мосолов заслужава поне да бъде споменат...
LiberDIO (беседа) 14:42, 15 януари 2021 (UTC)