Беседа:Анна Ахматова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Ана с/у Анна[редактиране на кода]

Първоначалното название на статията Ана Ахматова е било правилно. Това може да се провери на www.znam.bg, където е "Енциклопедия АЯ", единствено енциклопедично електронно издание на БАН. За мен все още "Гугъл" не може да бъде достоверен източник, съществува от скоро и в него пишат всякакви хора, а и по правилата за транскрипции двойните еднакви съгласни се предават като една, ако не са на морфемна граница. (Прон 14:21, 16 януари 2007 (UTC)--)

Какъв Гугъл те подгони сега? Имах едно издание с нейни стихотворения, където беше с Анна (от 10 дена го издирвам неуспешно, та не мога да ти цитирам точното заглавие). А конкретния повод да го преместя беше, че улицата в София е с двоно "н". --Спас Колев 14:45, 16 януари 2007 (UTC)
Видях, че в "Гугъл" има Анна Ахматова и предположих, че е взето за основа на названието според възприетата практика в нашето уики (според мен погрешна практика). Знам, че се среща и като Анна, просто предложих това, което смятам, че е правилно според правилата за транскрипции на съвременния български език. Ако го променим на "Ана" в началото на статията ще се спомене, че се среща и като "Анна". Мисля, че "Ана" трябва да е основно заглавие заради по-горните правила. (Прон 15:01, 16 януари 2007 (UTC)--)