Беседа:Ботсвана

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Africa satellite orthographic.jpg Тази статия е включена в Уикипроект Африка, чиято цел е обогатяването на информацията, свързана с континента Африка. Ако желаете да участвате, посетете страницата на проекта, където може да видите списъка със задачи.
Мъниче Тази статия е оценена като клас мъниче.

Бе господа беше ми по-добре когато тази страна се казваше БотсВана. Същото важи за Уругвай и Парагвай --Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 217.174.145.26 (беседа • приноси) .

Има нещо такова. Малави, Уругвай, Парагвай, Нванкво Кану.. някои са останали с руските си транслитерации... други обаче се промениха от в на у под английско влияние. Може би е редно да преместим страницата на Ботсвана. --Webkid 11:08, 29 ноември 2005 (UTC)
Ботсвана вече е Ботсуана, поне според българското външно минситерство и всъщност ми се струва, че от доста отдавна е така. Според мен не биваше да я местиш. --Емил Петков 16:39, 2 декември 2005 (UTC)
А какво мислиш за Малави (Малауи?), Уругвай (Уругуай?), Парагвай (Парагуай?), Нванкво Кану (Нуанкуо Кану?), Гватемала (Гуатемала?), Гвиана (Гуиана?), Гвинея (Гуинея), Гвинея-Бисау (Гуинея-Бисау?), Еквадор (Екуадор?), Зимбабве (Зимбабуе?), Кувейт (Кууейт?), Мавритания (Мауритания?).. ? Правилни ли са първите варианти? --Webkid 17:30, 2 декември 2005 (UTC)
Не търся аналогия, последователност или красива закономерност. Просто ти казвам какво е положението. Стигаме отново до въпроса, който ни мъчи в много случаи, не мислиш ли? Разбирахме се вече няколко пъти, че не сме ние тук в Уикипедия тези, които ще казваме как е правилно, защото така било логично или ние сме знаели повече, например. Между другото, смесил си в списъка наименования, които минават през различни западни езици. Ботсуана е през английски (кой ми правеше забележка, че по ми харесва да е Википедия?), някои в твоя списък са през испански, а за останалите не ми се прави в момента специално изследване кое през какво е. Отвори един български атлас или учебник по география, виж ги как са там и да преставаме с разсъжденията. --Емил Петков 17:36, 2 декември 2005 (UTC)
Думата Ботсвана ([1]) е използвана доста преди да бъде създаден сайта на МВнР. Аз лично не смятам този сайт за достоверен източник на информация, поради неговата непоследователност (използването в сайта едновременно на Еритрея и Еритреа, Холандия и Нидерландия, Великобритания и Обединеното кралство, Ирландска република и Република Ирландия, Киргизия и Киргизстан, Ниуи и Нию, Руска федерация и Русия, Тобаго и Тобейго). --Webkid 09:40, 9 декември 2005 (UTC)
Хайде сега да изрежа дългите обяснения и да повторя съвета си. Намери, моля те, един учебник или атлас по география и виж там как е обозначена съответната държава. Мисля, че за теб това е по-лесно и няма да ми се налага да кореспондирам с други българи в България и да ги карам да проверяват. --Емил Петков 10:11, 9 декември 2005 (UTC)
В Българско-английския речник на Наука и изкуство от 1983. е Ботсуана, с ударение на "о". В Английско-българския речник на Наука и изкуство от 1987 г. също е Ботсуана, без да посочено ударение. Аз нямам спомен за Ботсвана. Интересно е, че проверката на правописа в браузъра, от който пиша (Chrome), ми подчертава Ботсвана. Според мен въпросът заслужава сериозно проучване и обсъждане. Xakepxakep (беседа) 17:39, 23 април 2020 (UTC)