Беседа:Брусен (Софийска област)

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Текст от Брусен (Област София)[редактиране на кода]

Село Брусен се намира в полите на Стара планина(на границата между етропоолския и тетевенския балкан).Село Брусен се намира на 18 км. североизточно от Етрополе и на 96 км. от София.Брусен е едно от най-живописните села,не само в етрополска община,но и в Област София.Разположено е в красива долина.Заобиколено е от красиви борови и букови гори.

Климатът в района на село Брусен е умерено-континентален с изразено влияние Стара планина.В по-високите планински райони на селото,климата е преходно-планински и планински.Характеризира се с сравнително благоприятен климат,както през зимата,така и през лятото.Зимата продължава от средата на ноември до началото на април.Снежната покривка се задържа около 4 месеца.Дебелината на снежната покривка в края на февруари,началото на март е в ниските части-40 до 60 см.,в по-високите планински части достига-110 до 130 см. В най-високата част,която е вододелното било на Стара река и река "Малки Искър"(там се намира тракийската крепост "Чертиград",местносттите "Лескова вода" и Просеката") снежната покривка е обилна-от 100 см. до 150 см.Надморската височина,респективно,на най-високата част в планинския район е 1317 м. надм. височина.

Има лавиноопасни райони!!!:Северните и югозападни склонове на стръмните скални склонове в района на крепостта "Чертиград",местността "Просеката" и района около пещерата с едноименното име-"Меча дупка".В тези райони,независмо от неголямата надморска височина са характерни силни северни и северозападни ветрове!Твърдите валежи от сняг и град са около 50%от общата сума на валежите!

Растителността в района на село Брусен е предимно от вековни букови гори,в по-ниските части са разпространени и дъбови гори,но техния дял е относително малък.В най-високата част,в района на местността "Лескова вода" и крепостта "Чертиград" има малка елова гора,а по най-високите открити места,въпреки малката надморска височина се среща клек,характерна растителност за алпийски планини като Рила и Пирин.Това се обяснява със суровия климат,придизвикан от северни течения и ветрове,очертания алпийски релеф,бедни почви,предимно скалисто-планински.С две думи високите планинки части на село Брусен са природен феномен и може би,единственото место сред българските планини,където зоналността не е толкова добре изразена-средногодишното количество на валежите,средната годишна температура и изобщо климата е характерен за местата с надморска височина 1700-2200 м.надм.височина в Рила и Пирин. Местностите "Лескова вода" и крепостта "Чертиград" са желана и предпочитана туристическа дестинация за хора и туристи от околността и страната.Респективно,на 3-ти март има традиционен поход до "Лескова вода",където по стара традиция се излиза със знамена и бръшлян.На 2-ри май или почивните дни,около 2-ри май, се прави традиционен поход до тракийската крепост "Чертиград",където има исторически паметници(жилища,един дворец,вятърна мелница,останки от крепостна стена,разположена на ръба на недостъпни 120 метрови скали и не на последно място-храм на "Слънцето").Доста са находките открити от археологическата експедиция на проф.Великов през 1965 и 1972 година.От тогава насетне,крепостта е постоянно "посещавана" от иманяри.

В района на село Брусен има няколко пещери.Близо до селото на югоизток,по обозначена туристическа пътека се намира "Папалучка яма" в местността "Папалушка".Но най-известните,макар и неголеми са пещерите в района на "Лескова вода"("Мечата дупка" и "Безименната пещера") и "Чертиград"("Ехото").В първите две има красиви природни феномени като естествен комин в първата и неголямо,но с кристални води езеро във втората.Сталактити и сталакмитите не са много, но са със впечатляващи форми. Естествените извори са изключително много и във планината и във селото.Водата е с много здравословни качества.Не е нужно дори да си носите вода по време на преход в планините на Брусен защото изградени и естествени извори има навсякъде!

Животинският вид,е разнообразен,като в останалите части на Стара планина.Срещат се сърни,елени,диви свине,по-рядко кафява мечка.По отвесните скали на "Чертиград" гнездят орли и соколи.

Брусен е живописно село в Стара планина.Хората са изключително дружелюбни.Кметицата на селото-Гинка Атанасова,организира целогодишно масови веселби,като една от "най-зрелищните" е посрещането на пролетта на 22-ри март,в местността "Богданова ливада",където се събират над 500 човека от цялата страна!

Политиката и стремежа на кметицата е насочен изцяло към развитието на селския туризъм.В селото се продават много стари къщи.През последните 4 години има много новопостроени вили и реставрирани стари къщи от чужденци.След време жителите в селото и тези,които са дори от 2 години собтвеници на къщи там,се надяват село Брусен да стане една предпочитана туристическа дестинация.

Самото село е доста красиво.Паметници на културата са всички стари къщи,но най-известните са огромния паметник на загиналите 19 партизани от Брусен и околността,висок 29 метра и църквата в центъра на селото,която е може би една от най-впечатляващи и стари църкви в страната,като в църквата се намира и единствената икона в страната на "Свети Николай-Чудотворец".На Великден се събират много хора,като от Разпети Петък до последния ден на Великден църквата денонощно е с отворени врати. В околностите на Брусен има и няколко паметника на загинали,партизани,които се намират покрай туристическите пътеки.Единият,се намира в месността "Черни дол",непосредствено до местността "Богданова ливада".Именно там са застигнати 19-те пратизани и са водени неистови и героийски боеве с фашистката жандармерия.Другите се намират,недалеч от селото,в околността на местността "Вельоска могила". През местността "Просеката е минавал и пътя на турската поща,която многократно е ограбвана от българските хайдути.За това свитеделстват и откритото злато(събирани данъци) в района на "Просеката".

В селото има 4-ри хранителна магазина,като два от тях са на центъра и работят почти денонощно за удобство на почиващите и живеещите там хора.

В процес на изградане е хотелски комплекс в началото на селото,който ще реазполага тенис-игрище басейн,сауна,джакузи,фитнес салон и планински водачи,които че организират сафари-екскурзии,и преходи в планината,както с голяма дължина,така и по-малки преходи.

В момента село Брусен е предпочитано място за забавление.В центъра на селото се намира една механа,дискотека на два етажа,където купона през уикенда и почивните дни продължава до ранни зори.В дискотеката за доброто настроение на всички се грижи,dj BOBY, В механата се предлагат разнообразни ястия,но българската кухня,впечатлява с невероятните си вкусови качества.

Село Брусен е в близост до Тетевен,курорта Тетевенска Рибарица,Ямна,Черни Вит.Селото е в непосредствена близост до парк "Централен Балкан" и е изходен пункт за много хижи в Стара планина.Южно от покрай крепостта "Чертиград" минава и маршрута за похода "По стъпките на Бенковски",а няколко километра източно се намират известните тетевенски скали.През селото минава и река,която е богата на пъстърва.

Един от най-необичайните феномени е водопада,който извира два пъти в годината от скалите на "Чертиград".Според проф.Великов това не е феномен,а изходна точка от древнотракийска напоителна система и система от глинени канали на напоителна система,с които древните тракийци са си доставяли вода и са напоявали огромната нива,намираща се в крепостта.Високите скали,храната и водата която са си произвеждали сами,са им помагали да оцелеят,по време на неколко месечните обсади на римляните.Не случайно е наречена "Чертиград" или "превземаема само от боговете"!

И така,заслжава си да се видят всичките красоти на това очарователно българско село,което ни подсказва,колко е красива нашата страна!!! Заповядайте!!!

                                               автор:Лазар Иванов Маринов