Беседа:Букви и звукове в българския език

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

а има ли У кратко, като в уиски и уисконсин? --Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 206.160.158.67 (беседа • приноси) 17 септември 2010‎.

Има — Ў. --V111P 02:08, 22 март 2012 (UTC)[отговор]

Kaкъв е смисъла от статия "Букви и звуци", която не дава пълна и точна информация нито за буквите, нито за звуците? Липсва основна информация, като нарпример че буквата ъ предтавя два различни звука ɤ и ɐ и т.н. Според мен, трябва да има статия Българска фонетика, която да е поне толкова пълна колкото английската версия:

http://en.wikipedia.org/wiki/Bulgarian_phonology#Phonology

Уточнение за 'a' в глаголно окончание[редактиране на кода]

Това, че 'a' се произнасяло като [ъ] в глаголни окончания, не е много правилно. В пиша и т.н. се произнася с отворена носовка (голям юс) ѫ = он / ън. Същото е положението и с ѭ, което трябва да се използва в летѭ, стоѭ, говорѭ и т.н. За жалост, когато комунистите се установяват трайно във властта, тези неща са премахнати, уж щото вече не са се използвали, а всъщност, за да ни порусчат езика (и съответно сърбите да посърбчат македонския, което е друга тема на разговор)...

Карамата бг (беседа) 19:03, 7 март 2013 (UTC)[отговор]

Носовка няма отдавна в българския, Карамата бг, ти говориш в исторически аспект. Аз промених раздела в статията, защото неударени а и ъ не се различават и без това, така че има смисъл да се говори за несъответствие само когато буквата е под ударение. --V111P 21:10, 7 октомври 2014 (UTC)[отговор]

Съдържание на статията[редактиране на кода]

1) Добавих източници и някои хипервръзки (вероятно може да се добавят още). Съответно може да се добавят още, ако някой намира това за нужно. Изтрих шаблоните "без източници" и "трябва да се добавят препратки".

Единият ми източник е електронно писмо от Службата за езикови справки на ИБЕ–БАН, която попитах специално за меките съгласни в българския език, преди да си позволя да редактирам статията. Смятам, че отразявам възможно най-компетентното мнение. Очевидно няма как да насоча хипервръзката към писмото. Единственото решение, което намерих, беше да копирам големи части от текста на писмото в съответните раздели на статията. А хипервръзката просто сочи към уебстраницата на Службата за езикови справки.

2) Смятам, че има смисъл тази статия да стои отделно в "Уикипедия". Събирането на твърде много информация в една статия претоварва читателя. По-добре е темата да бъде разбита между няколко статии.

3) Мисля, че тази статия трябва да съдържа само основните сведения за буквите и звуковете в българския език. А подробностите за алофоните и разни чужди звукове (напр. "у кратко", каквото няма в българския език) да бъдат отделени в друга статия.