Беседа:Буковина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

На 15:07, 14 януари 2019‎ направих редакция на страница Буковина, в която се аргументирах със следният текст: "Премахнат е "славянски народ", тъй като такъв етнос не съществува. "славяни" е езикова група! Изразът "попада под османска власт" е неправилен, тъй като Османската империя не е имала характера на Римската империя да завладява, а доброволно да включва към нея.". Вие, колега Jingiby върнахте преходната редакция без никаква обосновка от Ваша страна и дори сте ме вписал в списък на бот - да не мога да променям/редактирам. Нека дискутираме тук, какъв е проблемът с тази редакция. --Xaoc777 (беседа) 19:12, 15 януари 2019 (UTC)

Славяни е вярно - жителите принадлежат към въпросната езикова група. "Попада под османска власт" е напълно стандартен израз - и не предполага нито насилствено, нито ненасилствено включване, а просто смяна на държавната принадлежност. -- Мико (беседа) 08:29, 16 януари 2019 (UTC)
 Премахнат е "славянски народ" 
Премахвате „славянско население“, не „народ“. Желателно е да бъдете прецизен с тези неща, защото разликата в значението е съществена.
— Luchesar • Б/П 11:06, 16 януари 2019 (UTC)

Luchesar "В социологията населението е сборът от хора, които обитават определена географска област или пространство." Тези хора имат свой етнос. Тъй като "славяни" не е етнос бихте ли ни пояснили населението на една територия се определя по етническа принадлежност или по език? Защото Американците говорят английски, но не се наричат англичани, французи, италианци и т.н., а американци. Напишете ни каква е разликата. Мико същото важи и за вас. Славяни е езикова група, а не етнос и изписването на "славянски народ" е напълно погрешно.Xaoc777 (беседа) 21:50, 21 декември 2019 (UTC)