Беседа:Българска телекомуникационна компания

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Името[редактиране на кода]

Някой може ли да ми каже защо аджеба тая статия не казва Vivacom? Написана е по ужасно объркващ начин, все едно БТК си съществува по старо му, и не мога да си обясня защо има отделна статия за БТК Мобайл, в която има актуална информация за Виваком, не са ли вече едно и също нещо. Името "БТК Мобайл" не се използвало никога, а не пише дори за бившото име Вивател. Марките вече не са разделени и са едно цяло и ако няма възражения - ще слея статиите във Vivacom със инфо за историята на БТК и Вивател и за всички услуги на компанията.--The TV Boy 10:40, 3 септември 2011 (UTC)

Всъщност компанията не си е сменила името, а Виваком е търговска марка, която обединява предишните фиксирани услуги и мобилните на Вивател (което пък е наследник на БТК Мобайл). Ето какво пише на сайта им: "Българска телекомуникационна компания" АД (БТК) с търговска марка VIVACOM е акционерно дружество със седалище и адрес на управление в гр. София 1784, бул. "Цариградско шосе" № 115 И, регистрирано в Търговския регистър към Агенцията по вписванията с ЕИК 831642181. --Ket 12:42, 3 септември 2011 (UTC)
Това така, но тук инфото е прекалено объркващо, защото прави впечатление все едно Виваком се използва само за мобилната мрежа а БТК управлява само стационарна мрежа Освен това само името на самата компания се е запазило БТК, иначе всичко друго се промотиира Виваком. Би трябвало да има обща статия за Виваком, в която да пише за пътя на фирмата преди обединението и най-отдолу да пише че за име на управляващата фирма се използва БТК, иначе е грешно, разводнено и объркващо.--The TV Boy 13:15, 3 септември 2011 (UTC)
Действай смело!--Ket 17:51, 3 септември 2011 (UTC)
Аз хубаво да действам, ама със сигурност ще се намери някой да ме обори че не трябва да е точно така. Ще изчакам още няколко дена и ако няма възражения, ще го местя, че не ми се създават нови ядове и ред. войни отново. :-) --The TV Boy 13:40, 8 септември 2011 (UTC)

Пак за името[редактиране на кода]

Съжалявам, че не съм обърнал своевременно внимание на дискусията, но не мога да не се върна към темата, макар и със закъснение от 1 год. Много са ми странни „основанията“ за преместването на статията на новото име Vivacom/Виваком. Кет удачно е посочила източник - сайта на компанията, който все още казва, че нейното име е Българска телекомуникационна компания, а Vivacom е само марката. Цялата статия говори за компанията, докато марката само се споменава, а и категорията също е за компании. На всичко отгоре още първото изречение започва с неистината, че Вивaкoм е... наследник на бившата държавна компания БТК - дали държавата все още има участие не знам, но БТК определено не е бивша (за справка поне вижте сайта им, макар и на адрес vivacom.bg). Освен това, ако продължава да стои статията за компанията с името на марката, ще излезе, че участваме в кампанията за лансиране на новата марка - нима това искаме, т.е. да сме в противоречие с нашите принципи!? Връщам оригиналното истинско име на компанията.--Elkost (беседа) 10:14, 15 октомври 2012 (UTC)

Съжалявам, но не мога да се съглася със теб. Тук трябва да е името На марката - в противен случай само фясе обърква читателя. Не знам какви принципи се нарушават, но със сигурност в момента БТК е нищо повече от име на оперираща фирма - всичко останало е под името Виваком. Именно за това сме енциклопедия - за да отразяваме точно и безпристрастно, без неясна информация. Статията може лесно да се преработи за да заеме точен вид. Връщам статията според предишното и име.--Дъ Ти Ви Бой 17:54, 16 октомври 2012 (UTC)
Нека и аз да се намеся по неволs. Днес подписвах договор с този оператор. Та една от страните беше „БТК“ АД. --Izvora (беседа) 17:57, 16 октомври 2012 (UTC)

Драги ТВ младежо! Напълно съм съгласен с теб - трябва да отразяваме точно и безпристрастно, без неясна информация. Именно затова отделих толкова време за погрешното заглавие на статията Vivacom/Виваком. Не искам да се повтарям, но ще напомня накратко съображенията си.

  • Именно предишният неясен текст обърква читателя, като говори за компания Vivacom/Виваком (според заглавието), а статията е за БТК.
  • Фирменият им сайт vivacom.bg посочва, че името на компанията е "Българска телекомуникационна компания" АД (БТК) и че тя е с търговска марка VIVACOM.
  • Статията е за компанията като цяло, а не само за последната им марка VIVACOM.
  • Категорията е за компании, а не за търговски марки.
  • Погрешно е да съдействаме за налагане на новата им търговска марка VIVACOM, тъй като У:НЕЕ... (1.3.6) средство за реклама.

Какво може да се направи, ако някой толкова държи на заглавие от рода на VIVACOM/Vivacom/Виваком? (Не искам да коментирам дали има пристрастие към такова изписване или може би ползва БГ.Уики за доказване, че това е името на компанията.) Ами просто да напише нова статия за търговската марка, но без да съсипва статията за компанията, която е собственик на тази марка. Връщам отново истинското име на компанията, като се надявам това да е за последно.

И още нещо - когато си променят името на VIVACOM/Vivacom/Виваком или друго (и го разбера), веднага ще променя съответно заглавието на статията. --Elkost (беседа) 21:56, 16 октомври 2012 (UTC)

Спорът за собствеността[редактиране на кода]

Във връзка със зачестилите промени, касаещи текущите спорове по собствеността на компанията, предлагам те да бъдат описани в подраздел на История.--Ket (беседа) 12:53, 24 август 2016 (UTC)

Ok --Ket (беседа) 14:45, 29 август 2016 (UTC)

Българска телекомуникационна компания ЕАД[редактиране на кода]

След като Лъчо е слял Vivacom и Vivatel под това име след това гласуване, то ще изчакам седмица, след като ще добавя "ЕАД" отзад на името на компанията, тъй като това е официалната регистрация на дружеството в търговския регистър, а "Българска телекомуникационна компания" вече не е официална търговска марка, с която компанията оперира. Силно се надявах да не се превръщаме в справочник на фирмени регистрации, но уви...--The Wiki Boy (беседа - приноси) 15:03, 15 юни 2017 (UTC)

Аз съм ОК. Не сме справочник, защото описваме само енциклопедично значими компании--Ket (беседа) 12:02, 16 юни 2017 (UTC)
Ok --The Wiki Boy (беседа - приноси) 09:17, 28 юни 2017 (UTC)
Каква официална регистрация, какви 5 лева? Уикипедия не е Жълти страници, за да изписваме акционерни дружества, булстати и какво ли още не. Статията трябва да се върне като Българска телекомуникационна компания и това важи за абсолютно всички статии на компании. АД, ЕАД, Inc., Ltd. и т.н. не могат да бъдат част от името на статията.--Rebelheartous (беседа) 11:26, 28 юли 2017 (UTC)
Ако ще е без "ЕАД", трябва да е "Vivacom". Това е името на компанията, с което тя оперира. "Българска телекомуникационна компания" само по себе си без "ЕАД" от 2008-ма година е абсолютно нищо, защото не оперира с това име, за това е подвеждаща информация, ако се премести така. "Българска телекомуникационна компания ЕАД" е регистрацията в Търговския регистър и това касае само и единствено правната регистрация на компанията, беше гласувано, не се прие да е "Vivacom", за това остава да е по правната регистрация, която е "Българска телекомуникационна компания ЕАД". Това важи и за Мтел-Мобилтел ЕАД.--The Wiki Boy (беседа - приноси) 14:06, 28 юли 2017 (UTC)
Vivacom не е компанията, а е марка на БТК. Това съм го изяснил отдавна, вижте беседата малко по-горе. --Elkost (беседа) 13:27, 29 юли 2017 (UTC)
Дали е Виваком или БТК не коментирам. Мисълта ми е, че в заглавието не трябва да има ЕАД, както е със статиите на подобни дружества/компании като Национална електрическа компания или Български държавни железници.--Rebelheartous (беседа) 08:26, 9 август 2017 (UTC)
+1--Ket (беседа) 08:35, 9 август 2017 (UTC)
Виваком е марка, но компанията продава и предлага всичките си услуги под това име, т.е. реално то е и името и за обществеността. Правете разлика и между държавни и частни дружества моля ви, в случая посочените примери нямат разлика между търговска регистрация и търговска марка за разлика от тази компания, така че сравнението за мен е неуместно.--The Wiki Boy (беседа - приноси) 15:51, 10 август 2017 (UTC)