Беседа:Български беломорски флот

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Явно е доброто желание на редактора да направи добра статия, изхождайки още от дълбока древност, но...

  1. Пресилено е да се говори за траките като отделен народ. Това са отделни племена, често враждуважди помежду си. В този смисъл противопоставянето между траки и елини, както е направено в досега написаното е неуместно. Вярно е, че има тракийска таласократия, но тя не е централизирана, а по-скоро племенна и може би се приближава най-много до това, което днес наричаме пиратство. Освен това траките нямат базилевси (самата титла е по-късна), отделно, че е доста спорно подчиненото положение на гръцките полиси спрямо тракийските „базилевси“. За аргонавтите и Орфей няма смисъл да коментирам.
  2. Кои са „славяните от българската група“, при положение, че все още няма България? Ухилен съм
  3. По времето на Пресиян, както си е казано в статията — няма данни за флот, но дори и да имаше не би бил „Беломорски флот“ (вж. по-долу).
  4. Любопитно и забавно е да се чете за български Беломорски флот (военен или търговски), докато България е в състава на Османската империя Ухилен съм. Да, има български плавателни съдове, но това са частни търговски и рибарски съдове, които в никакъв случай не могат да бъдат флот.

С гореказаното искам просто да кажа (изключая несъответствията и неправилно поднесената информация), че според мен частта преди Първата световна война е абсолютно излишна в настоящата статия (тя би била по-подходяща в евентуална статия „Корабоплаване в Бяло море“ или, ако щете, „Българско корабоплаване в Бяло море“), но не и в тази. Тази статия би могла да се отнася единствено и само до българските флотове (военен или търговски), базирани в Бяло море, които са на подчинение на държавата България. А за такива има сведения (поне доколкото аз знам) едва по време на Първата световна война.

И накрая: Нека авторът попрегледа още веднъж тази статия и да внесе необходимите корекции, както и да цитира коректни източници. В противен случай тази статия може и да изчезне... --Peterdx 16:57, 6 декември 2010 (UTC)[отговор]


  • По памет цитирам Херодот той пише "тракийският народ е най-многоброен след индийския ...но разделен на много племана"
  • "Славяни от българската група" е утвърден научен термин за тази група южнославянски племена от която са племената участвали във формирането на българската народност - многотомна История на България на БАН и мн. др.
  • Бреговата охрана и вторият тактико-стратегически компонент на флота и тя трябва да се обрисува, освен това при положение, че се контролора и пристанището на близкият Кавала и др. не може да няма някакви малки съдове за митническо-патрулни функции
  • Годините на робството са години на подтисничество, но това не значи, че нямаме български моряци по италианските и османските кораби. Известно е, че в битката в която Сервантес губи ръката си и на двете страни участват и български моряци, това подтиква турците към масовите помохамеданчвания в Родопите, в битката за Малта турците също използват българи във въоръжените си сили, просто тогава нямаме капитани и офицери християни българи, но един от родопските помашки феодали е именно такъв, освен това корсарството и пиратството също се прави с оръжие и в много случаи има характер на саботажна война, а както посочих още преди турците в Бяло море плават българи, не винаги с чисто търговски и рибарски цели, така е съхранена традицията ни в беломорското мореплаване.

Историята не започва от вчера и това е принципно положение за всяко обективно представяне, как може да се пренебрегне морското господство на траките, нима историята на България на БАН, например, започва след освобождението или от 681 нататък. Статията е въобще за българският беломорски флот, за морското дело на българите в Бяло море, а иначе вместо да направим нещо полезно най-лесно е да взривим статуите на буда или мавзолея --Mpb eu 17:54, 6 декември 2010 (UTC)[отговор]

  1. Да, Херодот казва така, но никъде не казва, че тракийският народ е единен (под едно централизирано управление). Освен това, този флот (дори и да има такъв) все още не е български. В тази линия на размисъл самото име на статията е неподходящо (нещо, което пропуснах преди малко): Беломорски флот в момента има Гърция (може би и Турция, — това е лесно проверимо). Та правилното име на статията би следвало да бъде Български Беломорски флот.
  2. Славяни от българската група има след създаването на България, преди това има югоизточни славяни (днес делят славяните на три основни групи: западни, източни и югоизточни). Що се отнася дали този флот е български — вж. по-горе. Иначе, да, има свидетелства за обсадата на Константинопол от славяните и по море с техните лодки-еднодръвки („моноксилни кораби“ в статията) :-).
  3. „Бреговата охрана и вторият тактико-стратегически компонент на флота и тя трябва да се обрисува, освен това при положение, че се контролира и пристанището на близкият Кавала и др. не може да няма някакви малки съдове за митническо-патрулни функции“ — относно това: Да, най-вероятно е така, но нямаме доказателства. Но брегова охрана е далеч от Беломорски флот. По-близо е, както казах по-горе, до История на корабоплаването в Бяло море. Но дори и да има доказателства, то този флот не би имал пряка връзка със създадения през 1915 г.
  4. Що се отнася до българските моряци „по италианските и османските кораби“ — ама, разбира се, че има такива!!! (Има български моряци-наемници и до днес, между другото.) Но това не е български флот! И е смешно да се твърди, че Битката при Лепанто, при която Сервантес губи ръката си, става причина за масовите помохамеданчвания в Българско. Нелепица (в този случай) е и твърдението, че „корсарството и пиратството ... има характер на саботажна война“. Тоест искате да кажете, че българските моряци по турските кораби са били главно саботьори?
  5. И последно: Да, историята не започва от вчера и има тракийска (но не българска) таласократия! Има (по-скоро имало е) Български Беломорски флот, но в момента няма — има такъв гръцки, евентуално и турски флот (да търся ли?!). Да, историята на България започва след 679/681 г. (според официалната наука), но се опасявам, че смесвате историята на българските земи с историята на България, което в никакъв случай не е едно и също. И никой не иска да нито да взривява статуи, (но не иска и да създава колоси на глинени крака), нито мавзолеи (нито пък да издига въздушни кули).
  6. Според мен статията трябва да се казва Български Беломорски флот и да започва от Първата световна война. Поздрав, --Peterdx 19:04, 6 декември 2010 (UTC)[отговор]