Беседа:Видеоигра

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Електронни игри vs. Видеоигри[редактиране на кода]

Преместено от Потребител беседа:Петър Петров от мен, Петър Петров 09:05, 21 ноември 2007 (UTC)

Здрасти и честит админлък. Направил си преди време Категория:Мъничета за електронни игри. Мислех си, че се наричат видеоигри, за униформеност. Каква е разликата между видеоигра и електронна игра? Мерси. --Александър Бахнев 01:39, 21 ноември 2007 (UTC)

Здравей, тука може да прочетеш за видеоигра - термин, който все повече се използва. Като цяло, видеоигрите са вид електронни игри и включват: компютърните, конзолните, аркадните и джобни (преносими), и т.н. - т.е. всички, в които има монитор. В тази връзка смятам, че съответните категории е необходимо да бъдат променени. --Ivanko 07:30, 21 ноември 2007 (UTC)
Здравей. Гледам, че в en: „electronic game“ препраща към „video game“, т.е. едно и също им е. За дефиниция пишат „A video game is a game that involves interaction with a user interface to generate visual feedback on a video device.“ с източник Oxford English Dictionary. Въпреки че са буквален превод и от английски произход, понятията не съответстват 1:1 на „електронна игра“ и „видеоигра“, както са използвани в България.
От 1980-те и до днес под „електронна игра“ се разбира всякаква игра, която използва електроника за управление на логиката. Това включваше онези високи бронирани сандъци, в които пускаш монета или жетон и придобиваш правото за определено време да блъскаш един джойстик с два бутона до него.
Подвид са видеоигрите, понятието набляга на това, че „видео“-то, т.е. екранът носи основната част от кефа. Така наричаха най-вече онези компютри с по два джойстика, които се включват към телевизора. Почнахме да го побългаряваме с названието „телевизионна игра“. Това беше до появата на понятието „конзола“, което благодарение на геймърските списания в последствие замести 1:1 понятията „видеоигра“ и „телевизионна игра“. Първото остана на заден план като не особено използвано, докато с второто започнаха да наричат онези телевизионни предавания, в които те питат колко триъгълника виждаш...
Symbol oppose vote.svg Против съм уеднаквяването на понятието „електронна игра“ с „видеоигра“, „компютърна игра“, „конзола“ и т.н. Това не значи, че държа на 2+ статии (нямаме още толкова матриял), но да не се твърди, че всичкото си е едно и също. --Поздрави, Петър Петров 09:05, 21 ноември 2007 (UTC)