Беседа:Гагаузи/Архив 1

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Архив Това е архив на стари беседи.
Моля, не редактирайте съдържанието на страницата!
Ако желаете да започнете нова дискусия или да подновите стара, моля, направете го на текущата беседа.

Гагаузи

Спрете да триете повсеместната истина, че варненци (жителите на град Варна) са наричани "гагаузи" от тези, които не са от Варна. Това, че някой се обижда не означава, че не е истина, а то си е истина. По същия начин, както голяма част от българите извън София наричат софиянци "шопи", а пловдивчаните са "майни". И трите не са коректни и вярни и се употребяват като обиди, обаче са факт. Защо трябва да изтриваме фактите, които са ни неприятни и това дали променя истината? Уикипедия е място за факти, дори и това да показва суровата, некрасива действителност на конкуренцията между градовете и местния шовинизъм. 84.22.2.204 21:46, 18 ноември 2010 (UTC)

Докажете с източници „повсеместната истина, че варненци (жителите на град Варна) са наричани "гагаузи" от тези, които не са от Варна“ и тогава всичко ще е наред. --Peterdx 21:55, 18 ноември 2010 (UTC)
Едно търсене на "тъпи гагаузи" в Гугъл ще ви покаже доста източници. Сащото може да направите с "тъпи майни" и "тъпи шопи". Това са коментари на реални хора като мен и вас в Интернет, които наричат съответно варненци, пловдивчани и софиянци по този начин. 84.22.2.204 22:38, 18 ноември 2010 (UTC)
Значи ли това, че ако напиша в Гугъл: Бойко Борисов или Сергей Станишев извинявам се за думата "педерас" и се появят резултати, в които реалните хора ги наричат така — ние трябва да го впишем тук в техните статии?! Примерът даден от мен, може да изглежда като заяждане на дребно, но трябва да се замислим дали обидните прякори имат място в една енциклопедия и дали Гугъл е най-достоверният източник за търсене на това — кой как нарича някой. --- Señor Pablo 23:01, 18 ноември 2010 (UTC)

Проблемът е в източниците. Трябва си сериозен реф от типа на речник. Добре е да се види в Речник на българския език, но ме съмнява. В Гърция така вкараха в един речник последно значение на "вулгари" пейоративно за "солунчани" и стана страшен скандал.:-)--Алиса Селезньова 15:52, 19 ноември 2010 (UTC)