Беседа:Георги Раковски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Някой е написал, че най-известният вестник, издаван от Раковски, е "Дунавски гущер". Очевидно става дума за "Дунавски лебед", така че ще го поправя!

Браво!--Недко 21:00, 28 ноември 2009 (UTC)

Кандидат за избрана[редактиране на кода]

Хубаво написана, изчерпателна и неутрална статия с информация, подкрепена с източници. Според мен отговаря на критериите за избрана статия.--Vammpi 12:17, 1 ноември 2011 (UTC)

Има цели пасажи без източници, а и според мен за толкова известна и значима личност могат да се намерят още доста източници, подкрепящи невключена в статията информация.--Алиса Селезньова 13:44, 1 ноември 2011 (UTC)

В доста изречения, като ето в това: „След завръщането си в Котел заедно с баща си Раковски участвал в борбата на местните еснафи против чорбаджиите“, времето не е сегашно историческо. Необходим е сериозен прочит и всички такива изречения да бъдат коригирани. --Станислав Николаев Flag of Bulgaria.svg 17:30, 1 ноември 2011 (UTC)

Статията е твърде кратка. По темата има една добра книга на проф. Веселин Трайков, която сигурно е налична в повечето библиотеки. --Стан 01:26, 3 ноември 2011 (UTC)
Статия е кратка да. Аз поне нямам възможността да ходя до бг. библиотеки. На фона на това което намерих из нета за една толкова известна и значима личност тази страница е добра (имаме ли въобще избрана статия на възрожденец?). @ Алиса Селезньова: Ще видя какво мога да направя за източниците--Vammpi 10:38, 3 ноември 2011 (UTC)

След, като никой не обърна внимание на моят коментар, то аз коригирах няколко неща. На първо място времето на целият текст вече е в сегашно историческо, защото Раковски „не е бил български революционер“, той „е български революционер“. Имаше един куп такива изречения. Сложих и няколко необходими сини препратки, към думи, които са свързани с темата, както и няколко запетайки, а също така цифрите до двадесет, където ги има съм ги изписал с думи. Смятам обаче, че въведителният текст може да стане малко по-голям, сега е твърде кратък с тези две изречения. Но, аз така или иначе ще гласувам „за избирането“ на тази статия (не само защото го заслужава), а защото след последните мега американски битки и бащи, които ни заляха, като цунамито в Япония, българската Уикипедия има нужда от своите избрани статии за нашите си герои. --Станислав Николаев Flag of Bulgaria.svg 11:31, 4 ноември 2011 (UTC)

Не се споменава връзката с Богориди, което много сериозен пропуск от гледна точка на изчерпателност - тя играе важна роля за формирането му като обществен деятел. --Спас Колев 18:23, 4 ноември 2011 (UTC)

Какво връзка/а може би среща? и къде/как е била тя? Източник?--Vammpi 09:18, 5 ноември 2011 (UTC)
Не среща, Стефанаки Богориди му е някакъв чичо, докато Раковски е в Цариград живее при него, после се изпокарват. С Никола Богориди учат заедно и по-късно поддържат контакти, той финансира някои от начинанията му. Ако не греша, чел съм го в „Българският Великден...“, но трябва да се порови (а и вероятно през комунистическия период връзката е умишлено пренебрегвана, защото не се вписва в класовата интерпретация на националното движение). --Спас Колев 14:10, 6 ноември 2011 (UTC)
Богориди и Раковски са преки роднини на Софроний Врачански, повод за враждата им е съдбата на Георги Мамарчев (също роднина на Софроний), който умира на заточение на управлявания от Стефанаки остров Самос. Според мен, статията за Раковски към момента не покрива и минимални критерии за избрана. --Подпоручикъ 07:35, 7 ноември 2011 (UTC)

Притежавам споменатата по-горе Биография от Веселин Траков - мисля, че все още е най-доброто по темата. Мога да я дам назаем на всеки, който изпитва желание да прави статията избрана. Трайков, Веселин. Георги Стойков Раковски. Биография, БАН, София, 1974. --Мико 07:29, 7 ноември 2011 (UTC)

@ Подпоручикъ: от страницта за Георги Мамарчев чета: но бил заточен в град Коня, по - късно бил преместен на остров Самос', където починал от естествена смърт през 1846 г. Явно някой (Богориди?) е ходатайствал за него да го преместят на заточение на средиземноморски о-в, който се управлява от роднина..--Vammpi 17:12, 8 ноември 2011 (UTC)
Именно Стефанаки Богориди е този човек, но макар да е с облекчено "заточение" Мамарчев все пак умира там, заради което Раковски така и не прощава на Стефанаки. Но това е спомен от лекциите по Българско възраждане, нямам литература за Раковски вкъщи, така че само мога да участвам в обсъждането, но не и в списването на статията. --Подпоручикъ 11:33, 19 ноември 2011 (UTC)

Големина[редактиране на кода]

Според мен уводът е прекалено малък, а и големината на цялата статия ми се струва доста под нормата да стане избрана. Обикновено за избрани се предлагат статии от категория А, т.е. около 40-50 К поне. А тази статия определено има мегдан за разширение.--Радостина 17:12, 10 ноември 2011 (UTC)

Навремето, когато учих в средното училище, което беше на името на Раковски имахме викторина за него. Аз участвах в нея и мога да кажа, че за Раковски има страшно много информация. Аз и съучениците ми бяхме събрали към 20-30 страници биография, така че има доста със сигурност. Разбира се аз вече не пазя нищо--Ilikeliljon 20:48, 10 ноември 2011 (UTC)
Затова не съм склонна да гласувам "за" (казвам го сега, защото сега му е мястото) докато статията не стане над 40К и има много повече източници.--Радостина 21:16, 10 ноември 2011 (UTC)

Противоречие[редактиране на кода]

В статията в началото се казва, че е родом от Котел, а след един два абзаца - от село Раково. Последно, къде се е родил Раковски?--Паисий (беседа) 15:53, 14 април 2019 (UTC)

Не виждам противоречие - според текста Раковски е роден в Котел, а баща му в Раково. --Спас Колев (беседа) 12:25, 16 април 2019 (UTC)