Беседа:Голяма Косматка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Картинката Картинка:Seuthus III Tomb 2.JPG не е от Голямата косматка, а е от Оструша - виж илюстрацията в Траки. Можех да я махна, и бях започнала, но се сетих че трябва да й се промени името, понеже и в името пише "Горобницата на Севт ІІІ", и хората ще бъдат заблуждавани от това заглавие. Затова я оставих, понеже не зная как да сменя името на картинката. Моля някой, който знае как се преименува снимка да помогне, като я преименува. Може би най-добре Свик, защото той я е качил.--Olympias 22:32, 7 февруари 2008 (UTC)

Картинките не могат да се преименуват както могат статиите. Трябва просто да се качи под ново име, а досегашната - изтрие. Роси, моля ти се, можеш ли да драснеш едно мъниче за начало на статията могила. Че сега пренасочва към пояснителната Могила (пояснение), а в същото време доста статии съдържат препратки към нея в смисъла на погребално съоръжение. Ето, за улеснение, последвай този линк.
И още една питанка към теб (знам че не е за тази беседа, но е свързана малко). Преди няколко дни недалеч от Стара Загора снимах една могила, която на туристическата карта беше отбелязана като Чергановска, но не намерих никаква друга информация за нея. Да знаеш нещо, друго име може би да има? --Спири 22:59, 7 февруари 2008 (UTC)
Благодарско за инфото :-). Да ще драсна веднага една могилка. За Чергановска могила не съм чувала, за съжаление. Но щом така си я видяла в картата - така я напиши. Пък ако научим нещо повече, ще добавим или поправим. Запомням задачката. Може да е селищна могила от праисторията, а не тракийска погребална - така както са я разкопали, повече ми прилича на селищна. А аз не ходех много редовно на упражненията по праисторическа археология ... --Olympias 00:01, 8 февруари 2008 (UTC)
Страшна си :-) много ти благодаря за могилата!
За Чергановска (или както там се нарича) нямам материал за статия, само 2 снимки. Имам подозрението, че не се нарича така, или има и др. име... както и да е :) --Спири 07:27, 8 февруари 2008 (UTC)
Картинката съм взел оттук [1] Може би фотографът е описал неправилно откъде я е снимал, а може и да има подобна рисунка в Голяма Косматка - виж галерията и кажи какво мислиш, ще я кача под друго име ако кажеш. --Svik 23:45, 8 февруари 2008 (UTC)
Тази картинка се е промъкнала по погрешка - може да се случи всекиму, особено ако името е с цифри, както автоматично именуват файловете фотоапаратите. Тя е от Оструша, в това нямам никакво съмнение. Аз не я видях нито в сайта, който посочваш, нито в страницата на Крорайна, от който са взети картинките в този сайт. Пък може да са прочели нашата дискусия :-), и да са отстранили грешната картинка. По-добре преименувай картинката. Нищо подобно няма в Голяма косматка. В тракийските гробници (почти) всичко е уникално, казвам "почти" само за всеки случай.--Olympias 00:46, 10 февруари 2008 (UTC)
Готово, изтрих я от Общомедия. --Спири 12:13, 29 април 2008 (UTC)

21 септември 2008[редактиране на кода]

Въпрос: Как на 21 септември 2008 г. големият български археолог д-р Георги Китов я открива, като е починал на 14 септември 2008 в Старосел, България? --Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 87.120.186.224 (беседа • приноси) 21:03, 9 декември 2010 (проверка).

Съвсем резонен въпрос. Предполагам, че е неволна грешка, въведена от анонимен потребител преди повече от година. От източниците онлайн (например този) открих, че става въпрос за 21 септември 2004 г. и поправих в статията. Поздравления за наблюдателността. :) Спири 21:11, 9 декември 2010 (UTC)

Премахнато съдържание от статията[редактиране на кода]

Версия на HM-ISKRA

Гробницата в могила Голяма Комсатка е открита през 2004 г. това е един от най-впечатляващите монументални гробни комплекси в Тракия. Могилата е с диаметър около 90 м. и около 14 м. височина. Според Г. Китов , натрупването на могилата е станало най-вероятно межу началото и средата на 5 век. пр. Хр. и по-късно около втората половина на същия век , в изкоп от южната й половина е бил изграден монументален „храм“ . По-късно е използван като гробница, и в самото начало на 3 в. пр. Хр. в нея е извършено погребението на добре известния от изворите Севт III.
Гробницата се състои от правоъгълна монолитна гробна камера, куполна камера и правоъгълна предгробна камера с конзолен свод, фланкирана от монументална фасада, към която е бил добавен дълъг 13 м. дромос , с плоско покритие. Входът на комплекса е бил завършен с друга монументална фасада. За разлика от дромоса и външната фасада, камерите и вътрешната фасада са били изградени от добре обработени квадри от гранит.В монолитната камера е открит забележително богат инвентар. Подът и леглото са били покрити с тънък „килим“ , с втъкани златни нишки“. Върху края на ложето и част от източното крило на мраморната врата, затваряща входа към кръглата камера, е положен златен венец . До фрагмента от вратата са документирани златен кантаросводен киликс и сребърен съд с позлата във форма на мида , а в югоизточния ъгъл на камерата сребърна кана и сребърна каликс купа. В югозападния ъгъл са открити комплект от бронзови съдове – аскосовиден съд поставен в бронзова патера и в близост до тях златни украшения за конска гарнитура , бронзов шлем с позлатена апликация на челото , двойка от бронзови наколенници с изработена в релеф изискана декорация, представящи глава на Атина, кожена плетена броня, кожен пекторал с плетени златни ламели, подобни на тези от Дервени и Старосел , и други елементи от защитно и нападателно въоражение- меч със златни инкрустации върху дръжката и златни апликации върху ножницата, железни стрели и др.В коридора са намерени 4 бронзови монети на Севт III от тип I ( по типологията на К. Димитров). Идентификацията на погребания се базира основно на гръцките надписи с името на Севт с букви очертани с точки върху дръжката на сребърната кана, върху сребарния киликс- купа и върху фронтона на шлема, както и главата от бронзова статуя с реални размери, намерена на няколко метра пред лицето на фасадата.
Датата на погребението , предложена от Г. Китов в първоначалните му публикации е в самото начало на 3 в. пр. Хр. , времето на предполагаемата свърт на Севт III , и е базирана главно на хронологията на подчертаната амфора. Той коректно цитира мнението , че съгласно стратиграфските данни от Кабиле, тя се датира в първа половина на 3 в. пр. Хр. , но приема началото на периода. По-късно авторът „променя“ времето на смъртта на Севт III в 80-те години на 3 в. пр. Хр. без някакви агрументи. Може би той е осъзнавал, че освен подпечатната амфора, киликсът е каликс-купата, както и други елементи от останалия инвентар, могат да се датират в първите десетилетия на 3 в. пр. Хр. , също както и самото погребение.
Що се отнасе до датата на строителството на гробницата, доказателства могат да се търсят в анализа на медалъоните от мраморната врата. Най-добрият сред паралелите на медуза върху лявото крило е предствен върху една новооткрита гробница от Верия , датирана около 280 г. пр. Хр. Главата на Хелиос върху дясното крило на вратата от Голяма Косматка е сравнима с Хелиос от една от метопите на ранноелинистическия храм на Атина в Илион.

А защо е махнато това съдържание? Заради авторски права ли? Понеже е прилично от фактологическа и научна гледна точка, затова питам.Olympias (беседа) 19:45, 8 февруари 2013 (UTC)
Здравейте. Преместих го в беседата към статията поради съмнения за авторските права на текста. Предполагам е копиран или дословно преписан и това противоречи на принципите на Уики. Поместен е от нов потребител и понеже предположих, че съдържа ценни факти реших да се запази поне в беседата. --Izvora (беседа) 19:53, 8 февруари 2013 (UTC)

Раздели за изтриване: градски легенди и светилище на Дионис[редактиране на кода]

Двата раздела "Храмът – светилище на Дионис от Севтополис" и "Градски легенди" са смесица от спекулации, преразказ на измислици от жълти медии, и преразказ за конфликти между различни екипи и музея. Съответно са за изтриване. Разделът за геофизиката трябва да се съкрати до 2-3 изречения. Разделът за реставрация също съдържа незначителни подробности. --Bela.dimova (беседа) 18:13, 9 декември 2018 (UTC)

Действай смело--Ket (беседа) 09:10, 10 декември 2018 (UTC)