Беседа:Далматин

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

При "далматин" се говори за порода кучета ,а при "далматинец" за куче от тази порода .Например - Далматин е порода кучета бели на цвят и с черни точки - и -Далматинеца е куче бял на цвят с черни точки .Има разлика нали .Например едно куче е бяло с черни точки ,но не е от порода Далматин ,но пък можем да кажем ,че прилича на Далматинците .За извод мога да добавя ,че ще е съвместно ,да се използва Далматин ,пред далматинец .

                                            ^^^^^^^^    ^^^^^^^^  ^^^^^^^^^

“Далматин” - Наименованието е дадено от английския зоолог Томас Беуик през 1792 г. Използвано е за пръв път в книгата му “История на четириногите”, където пише: “ Това не е “галско куче”, въпреки, че под това име е дошло от Франция, това е далматско куче (dalmatian dog, dalmatian), произлизащо от Далмация.

„ДАЛМАТИНЕЦ” ИЛИ „ДАЛМАТИН”? На този въпрос дава отговор Институтът по чешки език към Чехословашката академия на науките: “Породата кучета за които става въпрос, според Научен земеделски речник том I се нарича “далматин”. Въпреки, че от гледна точка на словообразуването терминът “далматинец” да е възможен, ние препоръчваме да използвате наименованието “далматин”. Причината да се предпочете тази форма в разговорния език е, да не се застъпват две омонимни форми на названието, касаещи породата и жителите на областта Далмация.” Така, че: ДАЛМАТИН.

Последните два абзаца са извадки от книгата "Далматин - всичко за породата" с автор Цветелина Димчева-Дойчинова,--Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 93.152.145.129 (беседа) 13:06, 28 октомври 2016