Беседа:Декларация на Обединените нации

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Съдейки по меп-овете ми се струва, че правилното заглавие е Антихитлерова коалиция. Все пак става дума за периода по време на войната, а не за резултата след нея. Моля за мнения--Ket 14:23, 24 януари 2012 (UTC)

Имаше някакъв руски (или поне беше на руски) анекдот за това как през Втората световна война Хитлер сформира три коалиции Античърчилска, Антирузвелтска и Антисталинска.
Не съм съгласен, че правилното е Антихитлерова коалиция. --ShadeOfGrey 14:48, 24 януари 2012 (UTC)
Съюзници е пренасочена насам, какво мислиш за това име?--Ket 19:56, 24 януари 2012 (UTC)
Аз мисля, че Антихитлеристка коалиция е достатъчно наложено като име, това Обединени нации за първи път го чувам--Ilikeliljon 20:04, 24 януари 2012 (UTC)
  • Официалното наименование на коалицията според договора за създаването и е „Обединени нации“. Така е в цялата историография излизаща на запад. Простонародно (т.е. пропагандно разбираемо за хората) се нарича и „Съюзниците“.

В Източна Европа е популярна под името „Антифашистка коалиция“ (пропагандно разбираемо за хората). Навярно защото повече са се напатили и фашистката доктрина осъществявана като държавна и военна практика се проявява без съмнение в пълна сила. Тук в съответната историография се използват и двете наименования, но повече „Антифашистка коалиция“.

Стремя се да се придържам към официалното наименование. Все пак под него са се подписали. Това не е пречка да се подчертава и антифашисткия характер на коалицията. Така мисля. --Bulldog4eto 20:25, 24 януари 2012 (UTC)--Bulldog4eto 20:32, 24 януари 2012 (UTC)

Така определено въвежда в заблуждение - аз го разбирам като ООН, а не като Allies.--Ket 21:43, 24 януари 2012 (UTC) Освен това в навигационния шаблон {{Втора световна война}} е Съюзници--Ket 08:39, 25 януари 2012 (UTC)
  • ОН е Общество на народите (международна организация след Първата световна война). ООН е Организация на обединените нации (международна организация след Втората световна война). Обединени нации (военно-политически съюз по време на Втората световна война). Със сигурност знаят на 1 януари 1942 г. какво са подписали и как са го нарекли. Написах популярните наименования и подредих хронологията. От мен толкова.--Bulldog4eto 20:48, 25 януари 2012 (UTC)
Без да се засягаш, но не мисля, че трябва да отъждествяваш подписания документ с всички участници от едната страна на войната, заради хронологията, както сам посочваш. По тази логика за противниците им трябва да има само статия Тристранен пакт, но си имаме и Страни от Оста (вярно, двете са предложени за обединение). Признавам си, че не бях видяла, че всъщност си съществува и Антихитлеристка коалиция, в която вече е бил засегнат (по-кратко) и въпросът с обединените нации. Направих там една препратка насам и така според мен всичко си идва на мястото - и за двете страни има по две статии за участниците :-) Евентуално могат и да се обединят, но засега е добре и така.--Ket 22:16, 25 януари 2012 (UTC)
  • Изобщо не се засягам. Не е лично. Дискусията е плодотворна.

Тристранния пакт си е ясен. Така е формулиран в договора. Оста Рим-Берлин-Токио пък е популярно наименование на Тристранния пакт. Непрекъснато се използва във вестниците от ония години. Термините са за един и същ съюз.

По същия начин стои въпроса с Обединените нации. Така е формулиран в договора. Популярните наименования са Съюзниците и Антифашистка коалиция или Антихитлеристка коалиция. И трите непрекъснато се използват във вестниците от ония години. Термините са за един и същ съюз.

А кой, кога се е присъединявал след държавите учредителки и на двата съюза си е съвсем друга тема. Хронологията предшестваща създаването на съюзите пък показва генезиса им (предисторията) и си има място, според мен. Споделям идеята за обединение на статиите- Срани на оста с Тристранен пакт и Обединени нации с Антихитлеристка коалиция. С двойно наименование. Например Тристранен пакт (Странини на оста ) и Обединени нации (Антифашистка коалиция). За втората Антихитлеристка коалиция намирам, че е по-тясна по обхват. Губи си Италия и Япония. Поздрави.--Bulldog4eto 07:50, 26 януари 2012 (UTC)

Съгласна съм напълно за Антифашистка коалиция и веднага я премествам. Относно сливането искам малко да помисля и да видя как са го направили другите езици. Може би ще има възможност да запазим направеното - например статия за самия документ и статия, изреждаща страните и хронологията.--Ket 08:50, 26 януари 2012 (UTC)

Две статии, например:

1. Име - Тристранен пакт.

Включва генезис, учредители и договор, популярни имена, присъединили се с хронология, стратегически срещи (т.е. слива се със страни от Оста).

2. Име - Антифашистка коалиция.

Възниква като Антихитлеристка (насочена срещу Германия). Включва генезис, договори - тристранни, двустранни и хартата с хронология и участници. Прераства в Антифашистка (насочена е срещу Германия, Италия и Япония). Включва Декларация на Обединените нации, учредители и договор, популярни имена, присъединили се с хронология, стратегически срещи. (слива се с Обединени нации през Втората световна война).--Bulldog4eto 15:46, 26 януари 2012 (UTC)

Много добре го формулира. Все пак, доколкото Декларацията на Обединените нации се споменава и в други статии, аз бих я оставила отделно.--Ket 19:05, 27 януари 2012 (UTC)