Беседа:Джоан Крофорд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Дълго английско "О", т. е. "AW" в България е прието да се предава с "О", макар, че се чува звук по-близък до "ОУ" при произношение. Резултатите в "Гугъл" също показват предимство за Крофърд срещу Кроуфърд. Нищо няма да премествам само посочвам правилото. Прон 04:41, 13 октомври 2008 (UTC)

В „гугъл“ има три пъти повече резултати за "Джоан Кроуфорд" (ок. 376) отколкото за "Джоан Крофърд" (ок. 117) или "Джоан Крофорд" (ок. 114). "Джоан Кроуфърд" (8 резултата) действително не изглежда твърде популярен вариант. Прави впечатление обаче пълното отсъствие на резултати за "Джоуан Крофорд". Това определено противоречи на Уикипедия:Правила за наименуване - „Основната цел при избора на име на статия е то да бъде очевидно за всички.“ По отношение на фамилията, предвид наличните източници (като количество и благонадеждност), поне засега не мога да предложа категорично решение, но първото име със сигурност трябва да е Джоан - напълно в съответствие с нормите на българския език, а и с принципа: „The names of Wikipedia articles should be optimized for readers over editors, and for a general audience over specialists.“ (оттук). --Maymay 23:22, 17 април 2009 (UTC)

Ако няма други предложения, ще преместя като Джоан Крофорд.--Maymay 19:07, 21 април 2009 (UTC)

Късно, знам, ама трябва да е Джоан КрофЪрд, произнася се с "ъ", у-то може и без него... оттам нататък като се прилагат глупавите български правила (които за всеки трезвомислещ човек е ясно не трябва да се прилагат за собствени имена) може да се изкилифинчи както ви харесва.--Радостина 22:59, 25 юли 2009 (UTC)