Беседа:Диктатура

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Статията Диктатура е част от един или повече проекти:
Оценка Важност Проект
Статия от клас A Клас A Липсваща статия Малка Symbol a class.svg 1000 статии: подобряване на 1000 основни статии с универсална значимост.

Основание за шаблона: в статията за Александър Лукашенко пише пределно ясно, при това не от мен, това е едно от ицреченията, които заварих в статията, преди да я разширя и което не съм трил: Неговите проивници го наричат последния диктатор в Европа - следователно който твърди, че е диктатор, изразява лично мнение, пристрастност и потъпква неутралността. Освен това при Лукашенко и Мугабе се провеждат избори с повече от един кандидат за разлика от другите господа. Bogorm 18:09, 3 юни 2008 (ЕЕT)

Махам POV -- доколкото разбирам оспорвате не описанието на съвременната представа, а списъка. Искането за източник би трябвало да е достатъчно. Или? Yunuz 15:26, 3 юни 2008 (UTC)
Всъщност диктатура е изключително халтаво понятие, понеже 60% от съвременните водачи могат да се квалифицират като "диктатори". В статията пише: "управляващият е един и се нарича диктатор. Той се ползва с властта благодарение на личните си претенции за нея, а не въз основа на действието на някакъв монархически или династичен принцип." Става дума за излишното изброяване в края на страничката, защото някои от личностите просто се обявявани за диктатори от определени държави, а сами по себе си може да не са. Или пък управляват като такива, но никой не ги нарича диктатори - следователно диктатори можем да наречем (донякъде) авторитарни лидери с огромни приноси към страните си, като Шарл дьо Гол, Владимир Путин и Мустафа Кемал; същевременно не са посочени Идрис Деби, аятолах Хомейни, Первез Мушараф, Омар ал-Башир, Мобуту Сесе Секо (може би единствения истински диктатор)...– Tourbillon Да ? 15:35, 3 юни 2008 (UTC)
Ами Жан-Бедел Бокаса, император Бокаса І, той също е забележителен диктатор, кръвожаден. Да, именно срещу присъствуващите в списъка имам възражения. Някои са в него без основания, а утвърдени диктатори липсват. Bogorm 19:43, 3 юни 2008 (ЕЕT)
Това е нечувано, този подмолен начин на озаглавяване на статията от ВВС - първо с "диктатоар?"(въпросително), а после "започнал бил да печели славата си на диктатор чраз...". Това доказва единствено, че ВВС са враждебно настроени към на Александр Григорьевич и тяхната необективност! Лукашенко и Роберт Мугабе са единствените, които провеждат президентски избори, пускайки свой съперник на тях, т. е. с повече от един кандидат за поста, следователно нападки като "диктатор" са завист на неудачниците. Явно и на финансиралите ги! Вече ще преосмисля надеждността на използването на тази медия от моя страна, не че и преди не съм имал опасения относно инструментите на коварния Албион... Bogorm 17:31, 3 юни 2008 (UTC)
муахаха :). (да не се приема лично :)) --ShadeOfGrey 17:42, 3 юни 2008 (UTC)

Не става въпрос дали ВВС е надеждна медия или не. Нека си наричат диктатор когото искат - друг е въпроса, че има добри диктатори и лоши диктатори :-)Tourbillon Да ? 18:25, 3 юни 2008 (UTC)

Напълно съм съгласен, Tournillon, че е възможно да има добри диктатори - сигурен съм, че Саид Баре също трябва да е добър човек и Ви се доверявам, също и че злодеите са мнозинство - Алаксандр Григорьевич обаче е спечелил сърцето на съвсем непозната старица от Санкт-Петербург, а според мен това никак не е малко. И е по-важно от потупване по рамото от Даунинг Стрийт. Поздрави :-) Bogorm 18:45, 3 юни 2008 (UTC)

Защо сте изтрили Джордж У. Буш от списъка на съвременните диктатори. За мен политиката му си беше диктатура. Забравихте ли "Патриотичния акт". Как точно определихте другите съвременни диктатори, че са такива. Ако още веднъж го изтрие некои без да обесни защо, аз ще си позволя да махна този списък, защото ако се трият само определи имена, които не ви харесват нарушавате приципа на неутралност на ециклопедиата.

Ако си позволите да махнете този списък, администраторите ще си позволят да блокират достъпа ви за редактиране, преди да върнат списъка. Диктатура се нарича не политика, която не ни е по личния вкус, а система на управление, описана в статията (прочетете я най-сетне, преди да я редактирате). -- Григор Гачев 23:53, 5 юни 2009 (UTC)