Беседа:Единица

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Смятам, че терминът мерна единица не е редно да се употребява в що-годе сериозен текст на български език.

Мотиви:

- Това е русизъм, появил се може би преди 40-50 г., но чужд на езика ни (помислете за формите в м. и ср. род - те нямат приложение);

- В действащата нормативна база (ЗАКОН за измерванията, НАРЕДБА за единиците за измерване, разрешени за използване в Р. България) се употребяват термините единица за измерване, измервателна единица или просто единица (когато контекстът го подсказва);

- "Мерни" единици не се употребява в стандартите по метрология, нито в останалите български стандарти;

- В техническите среди този русизъм се смята за жаргон и старателно се избягва в сериозните публикации, вкл. в учебната литература за висшето и средно образование.

Допускането му за употреба в Уикипедия ще бъде терминологичен пропуск, който ще влоши качеството на този проект.

Да, вече го обсъдихме при категориите. Ще преместя статията. --Спас Колев 12:50, 3 дек 2004 (UTC)
Съгласен съм, че се казва "единица за сила", а не "мерна единица за сила". Обаче едно не мога да разбера. Защо трябва единица да заема статията Единица. Има и други единици -- административни, например. Или речникови единици (е, това сега си го измислих -- нещо като entry на английски). Може да се провери това на [1]. Идеята ми е, че трябва единица да бъде пояснителна страница, а настоящата статия да бъде преименувана на единица (физика). --Webkid 13:16, 3 дек 2004 (UTC)
И аз се сетих, но реших, че може да стане, когато се появят другите статии. --Спас Колев 13:32, 3 дек 2004 (UTC)
Добре, значи ще чакаме. ухилване --Webkid 13:36, 3 дек 2004 (UTC)
Ама ... мерни, т.е. измервателни единици не се използват за мерене задължително на физични величини. Всъщност всичко може да се сведе до физична величина, дори количеството информация (битове и байтове), но това няма пряка връзка с практиката. Хубава задачка е, например, да се изрази количеството информация като функция от време, разстояние и евентуално маса. А дори и да се използват само за физични величини, те не са предмет на физиката. Смятам, че Единица (физика) не бива да се използва. --Емил Петков 13:49, 3 дек 2004 (UTC)

Съгласен съм да не се намесва физиката. Въпреки че единиците за измерване, за които става реч, са именно единици на физични величини и са предмет на физиката (вж. Системи единици). Метрологията е наука за измерванията, каквито и да са, в която и област да са. Тя е започнала от физиката, но се е развила самостоятелно. Защо не стане „единици за измерване“? --George 14:29, 3 дек 2004 (UTC)

Ами чудесно. Защото има още един проблем: единица може да означава и цифрата едно. Както двойка означава 2 и т.н. Така че тази статия, щом ти си съгласен, трябва да стане "единица за измерване". А единица -- пояснителна. Само че аз не мога да направя това сега, защото излизам. Доскоро! --Webkid 15:06, 3 дек 2004 (UTC)


Единица и Основна единица[редактиране на кода]

Единица и Основна единица са недоогладени статии, обхващащи по несистематизиран начин само част от Международна система единици и Системи_единици. Втората статия в сложих за основна на Категория:Единици По-добре е да има една статия, но пълна, отолкото няколко частични. Не на мъничетата! --ИнжИнера 9 юли 2005 14:26 (UTC)

Щом си ги обединил със Системи единици, както изглежда, просто направи пренасочвания към нея, на първи ред се слага #виж [[Системи единици]]. Така поне няма да бъдат червени препратки, ами ще сочат към информацията. --Петко | беседа 9 юли 2005 15:25 (UTC)
Не съм, тя си е просто добра. И тази за SI. Ще ги превърна в пренасочвания, нека се ходи направо където е пълното описание. --ИнжИнера 12:27, 10 юли 2005 (UTC)[отговор]